Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya regler får tusentals att förlora sjukpenning

Under första halvåret fick närmare 4 400 personer sjukpenningen indragen. Det är mer än under hela 2008, visar siffror som försäkringskassan har tagit fram åt DN.

Ökningen av stoppade sjukpenningar beror främst på en skärpt prövning – alla som har varit sjuka i 180 dagar får nu arbetsförmågan prövad mot hela arbetsmarknaden.

För arbetslösa gäller den här prövningen redan från första dagen av sjukskrivningen. Oavsett vad läkaren anser om arbetsförmågan bedömer försäkringskassan att den sjukskrivna har kapacitet att ta någon form av arbete.

Det finns ingen prognos för vad slutsumman kan bli i år, men ökningen har tagit fart de senaste månaderna. Enbart i juni noteras över 1 000 stoppade sjukpenningar.
Att meddela att någons sjukpenning ska dras in kan vara svårt, berättar Lena, som arbetar som handläggare på försäkringskassan och vill vara anonym:

– Värst är det när det handlar om lite äldre personer, över 55 år. Att säga till dem att vi vet att de inte kan jobba vidare på sitt vanliga arbete, men att de kan ta ett annat jobb… Vi vet ju hur arbetsmarknaden ser ut.

Svårigheten är att sjuka som kom in i det gamla systemet nu prövas enligt den nya modellen, anser Lena:

– De kan komma i kläm. Det blir bättre senare eftersom de som blir sjuka i dag vet vad som gäller. För dem blir det ingen plötslig och oväntad bedömning av sjukpenningen eller sjukersättningen.

Organisationen Fris, Försäkringstagarnas rätt i samhället, har farhågor om hur sjuka arbetslösa ska klara sig när försäkringskassan stoppar utbetalningarna.

– Försäkringskassan säger att de kan arbeta, arbetsförmedlingen säger att de inte kan det och socialtjänsten säger nej till bidrag eftersom maken eller makan har pengar, säger Stefan Lundmark på Fris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.