Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-regler-for-bordsservering-kommer-aven-att-paverka-skidorterna/

Sverige

”Nya regler för bordsservering kommer även att påverka skidorterna”

Foto: Helena Larsson/TT

De nya rekommendationerna för restauranger och kaféer kommer att minska smittspridningen även på skidorterna, säger Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten som inte vill lägga fram ytterligare åtgärder inför den stundande påsken. 

Inte heller på tisdagens pressträff ville Folkhälsomyndigheten presentera några ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen på skidorterna i landet än de som redan införts. 

– Det har redan tagits en del åtgärder som att stänga gondoler, anordna after ski utomhus och minska trängseln vid liftar och liftkortsutlämningar. Det är åtgärder som vi är nöjda med, säger statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten till DN efter tisdagens pressträff.

Anders Wallensten
Anders Wallensten Foto: Jonas Ekströmer/TT

Myndigheten vill heller inte komma med några reserestriktioner utan säger bara att den som planerar en skidresa i påsk ska tänka igenom situationen noga så att man inte bidrar till smittspridning eller utsätter sig själv för smitta.

Bilder som sprids i sociala medier visar stora mängder människor som trängs med varandra på uteserveringar i Sälen och Åre.

Hur riskfritt är det att stå tätt intill varandra utomhus?

– Generellt är det bättre att vara utomhus. Men, om man fortfarande är väldigt nära varandra i stora grupper så är det mindre bra. Men det kan nog ändras nu när vi har sagt att det ska vara bordsservering som gäller, säger Anders Wallensten.

Så det är säkrare om man sitter vid ett bord?

– Om någon verkligen hostar på dig så tror jag du kan bli smittad utomhus också. Men det handlar om partiklar i luften och utspädningseffekten är enormt mycket större utomhus.

Företrädare för vården i Åre har tidigare sagt att skidanläggningarna behöver stängas och att man är rädd för att vårdplatserna annars inte ska räcka till lokalt.

Nu säger Folkhälsomyndigheten att man träffat företrädare från smittskyddet i olika berörda regioner, och enligt säkerhetsskyddschefen Christer Jansson ska det i dag finnas en bred samsyn om att de åtgärder som redan har införts är tillräckliga.

På tisdagens pressträff sade Anders Wallensten också att Folkhälsomyndigheten vill uppmuntra människor att fortsätta idrotta, gärna utomhus, eftersom det är viktigt för folkhälsan.

Läs mer: Därför planerar inte Folkhälsomyndigheten stänga skidorter inför påsk