Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-regler-for-bordsservering-kommer-aven-att-paverka-skidorterna/

SVERIGE

”Nya regler för bordsservering kommer även att påverka skidorterna”

Foto: Helena Larsson/TT

De nya rekommendationerna för restauranger och kaféer kommer att minska smittspridningen även på skidorterna, säger Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten som inte vill lägga fram ytterligare åtgärder inför den stundande påsken.

Inte heller på tisdagens pressträff ville Folkhälsomyndigheten presentera några ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen på skidorterna i landet än de som redan införts.

– Det har redan tagits en del åtgärder som att stänga gondoler, anordna after ski utomhus och minska trängseln vid liftar och liftkortsutlämningar. Det är åtgärder som vi är nöjda med, säger statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten till DN efter tisdagens pressträff.

Anders Wallensten
Anders Wallensten Foto: Jonas Ekströmer/TT

Myndigheten vill heller inte komma med några reserestriktioner utan säger bara att den som planerar en skidresa i påsk ska tänka igenom situationen noga så att man inte bidrar till smittspridning eller utsätter sig själv för smitta.

Bilder som sprids i sociala medier visar stora mängder människor som trängs med varandra på uteserveringar i Sälen och Åre.

Hur riskfritt är det att stå tätt intill varandra utomhus?

– Generellt är det bättre att vara utomhus. Men, om man fortfarande är väldigt nära varandra i stora grupper så är det mindre bra. Men det kan nog ändras nu när vi har sagt att det ska vara bordsservering som gäller, säger Anders Wallensten.

Så det är säkrare om man sitter vid ett bord?

– Om någon verkligen hostar på dig så tror jag du kan bli smittad utomhus också. Men det handlar om partiklar i luften och utspädningseffekten är enormt mycket större utomhus.

Företrädare för vården i Åre har tidigare sagt att skidanläggningarna behöver stängas och att man är rädd för att vårdplatserna annars inte ska räcka till lokalt.

Nu säger Folkhälsomyndigheten att man träffat företrädare från smittskyddet i olika berörda regioner, och enligt säkerhetsskyddschefen Christer Jansson ska det i dag finnas en bred samsyn om att de åtgärder som redan har införts är tillräckliga.

På tisdagens pressträff sade Anders Wallensten också att Folkhälsomyndigheten vill uppmuntra människor att fortsätta idrotta, gärna utomhus, eftersom det är viktigt för folkhälsan.

Läs mer: Därför planerar inte Folkhälsomyndigheten stänga skidorter inför påsk

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt