Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nya regler ska förenkla under sjukskrivningen

För sjuk för att arbeta. Men för frisk för sjukpenning. I dag kan beskeden från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan vara motstridiga. Nu ska det bli ändring på det, enligt ett förslag om gemensam bedömningsmetod för de båda myndigheterna.

För första gången ska Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedöma sjukas arbetsförmåga på samma sätt. Personer ska inte längre bollas mellan myndigheterna, enligt Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

– Glappet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan bryggas över nu. Det ska inte längre vara så att någon anses vara för frisk för att vara sjukskriven av Försäkringskassan, men för sjuk för att kunna jobba enligt Arbetsförmedlingen, säger Dan Eliasson, som i dag överlämnar en slutrapport om myndigheternas nya bedömningsmetod till regeringen.

Dagens olika metoder att avgöra om en person är för sjuk för att arbeta ska enligt rapporten ersättas av Försäkringskassans nya bedömningsmetod som testats och utvärderats en längre tid.

Metoden föreslås införas etappvis i år och ska användas på personer som når dag 180 i sjukskrivningen. Då ska deras arbetsförmåga enligt reglerna prövas mot hela arbetsmarknaden och inte bara mot deras arbetsplats, undantag görs dock. För arbetslösa ska den här bedömningen ske direkt vid en sjukskrivning, förutsatt att de inte är så sjuka att de inte klarar av att arbeta alls.

Försäkringskassan räknar med att det totalt blir cirka 10.000 sådana avgöranden om året framöver.

– Det här är en av de svåraste bedömningspunkterna i sjukförsäkringen och nu höjs rättssäkerheten i det här arbetet, säger Dan Eliasson.

Men det räcker inte med metoder, det måste även finnas handläggare som kan använda sig av dem – och här signalerar Försäkringskassans utredare att det i dag finns brister som leder till ”oönskad variation” i besluten. Det finns ett betydande behov av kompetenshöjning i arbetet med att bedöma personers arbetsförmåga och om de därmed har rätt till sjukpenning, enligt rapporten som publiceras i dag.

– Det krävs självklart ytterligare kompetenshöjande insatser i och med att vi inför den här nya metoden, säger Dan Eliasson. Det här är ett sätt att höja vår förmåga.

Olika fall där sjuka har nekats sjukpenning har uppmärksammats de senaste åren. Anser du att hand­läggare har gjort fel?

– Det är klart att det finns fall bland alla de beslut vi fattar varje år där jag tycker att vi skulle ha kunnat göra annorlunda. Den här nya metoden kommer att hjälpa till så att vi blir ännu bättre, men vi gör oftast rätt och har inte strukturella problem, säger Dan Eliasson.

Den nya metoden att bedöma arbetsförmåga kan även vara något som arbetsgivare får nytta av. Enligt Dan Eliasson har flera privata aktörer visat intresse för att använda sig av upplägget.

– Hur och i vilken omfattning vet jag inte, men här hos oss skulle det kunna användas för någon som är sjuk till och från. Då blir bedömningsmetoden ett hjälpmedel vid en omplacering av den anställde.

Ny metod ska bedöma arbetsförmågan

Den sjukskrivna fyller i ett formulär där den egna hälsan och egna förmågor beskrivs. Frågorna handlar bland annat om svårigheter som personen har att lyfta, se, vara uppmärksam och koncentrerad. De här uppgifterna tas med i den vidare bedömningen.
Läkaren har utbildats i att arbeta med bedömningarna som sedan görs. Åtta olika områden, som fysisk styrka och rörlighet samt minne, inlärning och koncentration, graderas enligt skalan ingen eller obefintlig begränsning till mycket stor eller total begränsning.
Försäkringskassan ställer graderingarna mot drygt 40 beskrivningar av de största yrkes­områdena. I den checklistan finns värden för hur stora begränsningar som en person kan ha inom de åtta olika områdena men ändå klara av arbetsuppgifterna.
Källa: Försäkringskassan

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.