Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-rekommendationer-for-mat-till-spadbarn/

Sverige

Nya rekommendationer för mat till spädbarn

Foto: Lina Eriksson

Att ge jordnötter, ägg, mjölk och fisk till spädbarn ökar inte risken för att utveckla allergier.

Det går heller inte att bevisa att risken minskar när barn äter dessa livsmedel tidigt, enligt Livsmedelsverket.

– Man behöver inte vara så rädd för att ge dem till barnen, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog vid Livsmedelsverket.

Nu ändrar Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin sina rekommendationer och förtydligar att det är bra att introducera jordnötter, mjölk, ägg och fisk till barn redan under det första året, även om barnets föräldrar är allergiska eller om barnet har eksem.

– Det finns viss forskning som pekar mot att det finns en lägre risk för att man utvecklar allergi om man introduceras för olika livsmedel tidigt, men forskningen ger inte tillräckligt stöd för att vi ska kunna säga att det går att förebygga allergier, säger Ylva Sjögren Bolin.

– Men den här maten är däremot näringsrik och därför är vår rekommendation att det är bra att ge dem till barnen under deras första år.

Man kan ge barn smakportioner av jordnötter, ägg, mjölk och fisk från cirka sex månaders ålder, enligt Livsmedelsverket.

– Vi ger inte specifika råd om den optimala mängden, men när man ger barnet jordnötter ska man tänka på att de ska vara mixade och osaltade, säger Ylva Sjögren Bolin.

– Vi ger inte heller råd om att man bör vara extra försiktig, utan tanken är att man kan avdramatisera vanliga livsmedel som är bra. Man behöver inte vara så rädd för att ge dem till barnen, fortsätter hon.

Märker man att ett barn får symptom som kan bero på allergi ska man kontakta vården. Oftast uppkommer inte svåra symptom redan första gången ett barn testar ett livsmedel, utan uppkommer ofta som eksem, magont, kräkningar och diarré.

Ämnen i den här artikeln:

Barn
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt