Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya rikspolischefen ber romer om ursäkt

Sveriges nya rikspolischef Dan Eliasson
Sveriges nya rikspolischef Dan Eliasson Foto: Lars Lindqvist

Sveriges nya rikspolischef Dan Eliasson ber om ursäkt för polisens registrering av romer. ”Vi gjorde fel”, säger han.

I mars kom svidande kritik från Justitieombudsmannen mot brister inom polismyndigheten som möjliggjort den olagliga registreringen av romer.

JO pekar bland annat ut flera höga chefer vid Skånepolisen som ytterst ansvariga för registret, som JO anser "de facto [har] fått karaktären av ett register över etnisk tillhörighet".

Nu säger den nya polischefen Dan Eliasson att han ”är redo att prata” om registret och kritiken.

– Jag vill be romerna i Sverige om ursäkt. Jag har gjort det via Kommissionen mot antiziganism och jag gör det här och nu. Polisen gjorde fel.

Av all kritik – vad är allvarligast?

– Det är den samlade kvalitetsbristen som vi måste ta till oss. Som att vi inte gallrat uppgifter och inte markerat att människor är oskyldiga.

När man pratar med poliser låter det ibland som att bristerna är tekniska. I andra änden finns människor som känner sig registrerade på grund av sin etnicitet. Vad säger du om det?

– Många av oss som bor i Sverige har växt upp i en miljö där romer har porträtterats på ett visst sätt. Vi har ett bagage med oss som säkert kan ha påverkat oss inom polisen utan att vi vet om det. Jag utesluter inte att det kan ha haft betydelse här. Men att det skulle finnas en vilja till diskriminering, det har jag väldigt svårt att tro.

För att se till att något liknande inte ska ske igen har han tillsatt en särskild grupp som nu går igenom polisens hantering av känsliga uppgifter.

– När vi nu vänder på alla stenar så kommer vi att hitta brister, men inte av den allvarliga dignitet som man hittade i Skåne.

Är du säker på det?

– Jag kan inte garantera det men jag skulle bli utomordentligt besviken om något sådant fanns i svensk polis i dag, och det skulle få allvarliga konsekvenser.

JO vill att ni ska ha en intern uppföljning och kontroll av era register.

– Det är ganska troligt att vi inför någon typ av löpande kontroll, givet vår historia, men jag vill inte föregripa det arbete som pågår.

Givet er historia, varför har ni inte redan det?

– Det är en bra fråga. Kanske för att vi var flera olika myndigheter. När en polis använder sitt vapen eller avlyssnar någon så finns det rigorösa system kring det. Vi måste lyfta även registrering till den nivån.

Dan Eliasson säger även att polisutbildningen redan till hösten ska förnyas för att ta upp både det konkreta arbetet med personuppgiftsbehandling och bemötandet av olika minoritetsgrupper.

Det låter som rätt grundläggande saker som man hade hoppats redan fanns på polisutbildningen.

– Det gör det, men vi kan inte bara säga att vi redan jobbar med frågan. Vi måste göra någon förändring av kvaliteten.

Nyligen anmälde Dan Eliasson sin egen kanslichef Eva Årestad Radner till Statens ansvarsnämnd. Fram till februari 2013 var hon länspolismästare i Skåne, och enligt JO ytterst ansvarig för registret.

– I ett sådant här läge måste man göra saker och ting rätt. Även om det gör ont. Jag vill inte misstänkliggöras för att mörka någonting. Men Statens ansvarsnämnd gjorde bedömningen att ärendet är preskriberat.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens ordförande Sigurd Heuman anser att polismyndigheten kunde ha gjort anmälan redan i november 2013, innan ärendet var preskriberat.

– Ja, jag delar den bedömningen. Jag var inte chef då, men det kunde ha gjorts då. Jag tror att det övervägande som gjordes var att JO skulle ta hand om det, säger Dan Eliasson.

Utöver prövningen av Eva Årestad Radner finns det ytterligare ärenden mot sex poliser längre ned i hierarkin som av JO pekats ut som ansvariga för registret. Två av dem har slutat men de andra fyra utreds av polisens personalansvarsnämnd där Dan Eliasson själv är ordförande.

– Jag räknar med att det ska bli avklarat innan vi går på sommarsemestrar, säger Dan Eliasson.

 

Bakgrund. Detta har hänt
  • Den 23 september 2013 avslöjade DN ett hemligt register hos polisen i Skåne.
  • Polisen har registrerat drygt 4700 personer, av dem över 1000 barn. Registret visar inte brottslighet, utan är en förteckning över släktband mellan personer från främst romska familjer.
  • Registret bedöms som olagligt av Säkerhets och integritetsskyddsnämnden (SIN). Bland annat därför att det inte framgår vem som är oskyldig, för att syftet var för brett och för att uppgifterna inte har gallrats.
  • Även Diskrimineringsombudsmannen granskade registreringen och kom fram till att det inte gick att utesluta att etnisk profilering använts av polisen.
  • Justitiekanslern har beslutat att alla som registrerats har rätt till skadestånd på 5000 kronor och närmare 14 miljoner kronor har hittills betalats ut.
  • Några av de som registrerats har nu dragit svenska staten inför rätta. De anser att frågan om den etniska aspekten inte är ordentligt utredd och kräver dessutom 30 000 kronor var av staten. Civil rights defenders som företräder gruppen har sagt att man är beredd att driva fallet hela vägen till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.
  • Efter DN:s avslöjande upphörde polisen att använda registren. Men en del uppgifter har flyttats över till nya uppgiftssamlingar hos Skånepolisen. Även det registret har granskats av SIN.
  • Justitieombudsmannen lade i sin granskning stor del av ansvaret på de högsta cheferna som inte åtgärdat de stora brister som möjliggjorde registreringen. Dåvarande länspolismästare Eva Årestad Radner har inte velat bli intervjuad men säger i ett tidigare mejl till DN att hon tar till sig av kritiken och beklagar bristerna i registerhanteringen.
  • Även den dåvarande chefen för länskriminalen Henrik Malmquist arbetar kvar inom polisen och är nu tillbaka hos polisen i Malmö.
Fördjupning. Polisens registrering av romer

Läs allt om polisens registrering av romer. Till DN:s granskning

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.