Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nya riksrevisorn: Man måste se till att det inte finns jäv

Stefan Lundgren.
Stefan Lundgren. Other: Pontus Lundahl/TT

Den nya riksrevisorn Stefan Lundgren är kritisk mot hur externa experter användes av hans företrädare. Men det allvarligaste med fjolårets avslöjanden om korruption på Riksrevisionen var det misstroende som uppstod mot myndigheten, menar han.

– De enskilda sakerna i sig kanske inte alltid var allvarliga, men tillsammans gav de en bild av en myndighet som inte alltid följde det statliga regelverket.

Det sade den nya riksrevisorn Stefan Lundgren i Ekots lördagsintervju, som huvudsakligen handlade om de avslöjanden om korruption på Riksrevisionen som först publicerades av DN och som ledde till att alla tre riksrevisorer avgick.

De tre har sedan en månad ersatts av tre nya, bland dem Lundgren.

Det allvarligaste resultatet av avslöjandena var det misstroende mot myndigheten som uppstod, menade han i intervjun.

– Saken har utretts av (Hans-Gunnar) Axberger. Jag har inte satt mig in i detaljerna. Nu väljer vi att se framåt och återställa förtroendet, sade Lundgren.

På en fråga om det var acceptabelt att anlita externa experter på det sätt företrädarna gjort var han dock tydlig i sin kritik:

– Nej, man måste se till att de man kontaktar inte har jävs- och oberoendeproblematik. Att man inte tar in experter som drivit en viss linje.

Jävsproblemet med externt anlitade var ett av de allvarliga fel som kom fram under DN:s granskning. Dessutom fick utomstående läsa granskningar och påverka dem, och det gjordes nyrekryteringar direkt från regeringen, där anställningen utlovades innan anställningsprocessen var klar.

En av utredaren Hans–Gunnar Axbergers slutsatser var att Riksrevisionen bör undvika att rekrytera folk från regeringen, eftersom det ofta är regeringen som ska granskas. Stefan Lundgren var inte lika orolig för att anställa tidigare regeringsmedarbetare.

– Riksrevisionen ska rekrytera en bred krets av medarbetare med olika erfarenheter. Det vore oklokt att helt utesluta tjänstemännen i regeringen från den rekryteringen, men man ska vara väldigt noga med att granska jävssituationen då. Man ska inte jobba med exakt samma frågor som man jobbat med i regeringskansliet, sade han.

Lundgren trodde att ett skäl till att de tidigare revisorerna hamnade fel kan ha varit dåliga styrdokument.

– Styrande dokument förfaller ha varit ett underutvecklat område på Riksrevisionen.

– Även Axberger sade att man hade brister i hur man följde regelverket, och det kan ha berott på att det inte var tillräckligt väl utarbetat.

– Nu ska vi återupprätta förtroendet hos medarbetarna och se till att vi har ett bra, genomarbetat internt regelverk för att hantera jävsfrågor, ett regelverk som också följs.

Ett sådan ska finnas på plats ”om någon månad”, enligt Stefan Lundberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.