Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 05:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-riktlinjer-det-galler-for-personer-med-antikroppar/

Sverige

Nya riktlinjer: Det gäller för personer med antikroppar

Foto: Erik Simander/TT

Personer med ett positivt antikroppstest kan umgås med nära och kära som är över 70 år eller som tillhör en riskgrupp. Men vissa restriktioner gäller fortfarande. 

DN går igenom Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer.

Vad innebär de nya riktlinjerna? 

Enligt Folkhälsomyndigheten innebär ett positivt IgG-antikroppssvar både en minskad risk att själv smittas och att föra smittan vidare. Därför kan symtomfria personer med påvisade antikroppar nu träffa familj och nära vänner som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp, enligt myndighetens bedömning.

Detsamma gäller i ett omvänt scenario, där det är en person över 70 år, eller i en riskgrupp, som har påvisade antikroppar. Dessa personer kan även träffa andra som tillhör en riskgrupp.

– Då kan man förhålla sig till andra i samhället på samma sätt som någon som inte tillhör riskgrupp, det vill säga man kan umgås och träffa nära och kära, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under pressträffen.

Att ses både inomhus och utomhus är okej enligt den nya vägledningen.

Vad behöver personer med påvisade antikroppar tänka på?

Den som har antikroppar löper en minskad risk att sprida vidare smittan till omgivningen, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det gäller förutsatt att de rekommendationer som finns för minskad smittspridning följs.

– För alla, oberoende av antikroppstestets resultat, gäller det att följa myndigheternas generella rekommendationer, sade Karin Tegmark Wisell. 

God handhygien, att stanna hemma vid symtom och att begränsa antalet sociala kontakter är fortfarande viktigt. Större sociala sammanhang ska fortfarande undvikas.

– Man kan umgås på samma sätt som övriga i befolkningen. Det innebär att man inte ska ha stora kramkalas. Man ska inte ha stora bröllop och så vidare, sade Karin Tegmark Wisell.

Hur många berörs av de nya riktlinjerna?

Under pressträffen klargjorde Karin Tegmark Wisell att det fortfarande är få svenskar som har antikroppar.

– Det kommer vara en relativ liten andel av befolkningen som kan förhålla sig till detta. 

Jag har antikroppar, hur skyddad är jag?

Den som har så kallade lgG-antikroppar mot covid-19 är troligtvis helt eller delvis skyddad mot en ny och allvarlig infektion, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Vi vet inte fullt ut hur skyddande det är. Men vi bedömer att det finns tillräckligt med underlag för att det ska skydda mot en svår sjukdom, sade Karin Tegmark Wisell.

Påvisade antikroppar skyddar sannolikt i upp till sex månader, enligt myndigheten.

För vilka tester gäller riktlinjerna?

I sina riktlinjer skriver Folkhälsomyndigheten att det behöver ställas mycket höga krav på antikroppsstestet för att resultatet ska vara tillförlitligt.

Karin Tegmark Wisell uppmanar individer som ska genomgå ett antikroppstest att fråga om testen sker enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Kommer antikroppstestningen öka nu?

Regionerna har fått i uppdrag av regeringen att erbjuda storskalig antikroppstestning så snart det är möjligt. 

Samtidigt ska Folkhälsomyndigheten säkerställa att testningen är resurseffektiv. Därför har myndigheten rekommenderat en prioriteringsordning för testningen. 

– Testningen ska ske i första hand där den ger mest nytta, sade Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten föreslår att följande grupper prioriteras i fallande ordning: 

1.  Personal inom äldreomsorg, regional och kommunal hälso- och sjukvård samt inom omsorg om personer med funktionsnedsättning

2. Riskgrupper, det vill säga personer 70 år och äldre samt personer som har en eller flera sjukdomar som kan öka risken för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19. 

3. Personal inom samhällsviktig verksamhet

4. Övriga personer i samhället från 18 års ålder

Vad innebär det här för äldreboendena?

De regler som finns på äldreboendena måste man fortfarande förhålla sig till.

– Men om det tillåts på äldreboendet ser vi att det är möjligt att träffa någon i en riskgrupp om man har påvisade antikroppar, sade Karin Tegmark Wisell.

Jag har fått ett positivt resultat på ett PCR-test, vad säger riktlinjerna?

Ett positivt PCR-test visar att man har en pågående eller en nyligen genomgången infektion med covid-19. Hittills inkluderas dessa personer inte i Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer. 

Samtidigt antyder myndigheten att en genomgången infektion kan vara en indikation på att en är person är skyddad från nya infektioner och löper mindre risk att smitta andra.

– Vi bedömer att det är i den riktningen, men det finns inte med i riktlinjerna i dag, sa Karin Tegmark Wisell.

 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt