Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya tipset om färjebranden utreds

Flemming Thue Jensen (till höger) berättar om sina slutsatser på en presskonferens i Oslo.
Flemming Thue Jensen (till höger) berättar om sina slutsatser på en presskonferens i Oslo. Foto: Hakon Mosvold Larsen/AP

26 år efter färjekatastrofen: Nu utreder polisen uppgifterna från skeppsinspektören Flemming Thue Jensen, som hävdar att två besättningsmän startade branden på Scandinavian Star.

Den före detta skeppsinspektören från danska sjöfartsstyrelsen var en av de första utredarna ombord på skeppet efter brandkatastrofen 1990, där 159 av de 482 ombord dog.

På en presskonferens i Oslo berättar Flemming Thue Jensen om sina slutsatser – att branden var ett planlagt sabotage, utfört av besättningsmän. Norsk polis har tidigare avfärdat att branden var planerad.

– Det sorgligaste är att om de hade lyssnat på vad jag sade kunde antalet misstänkta ha reducerats från 482 till tre personer. Det är i mina ögon den största skandalen, säger Flemming Thue Jensen enligt nyhetsbyrån NTB.

Förundersökningen om branden återupptogs 2014 och nu uppger polisen att man kommer att utreda informationen som Flemming Thue Jensen lämnat.

"Uppgifterna kommer att jämföras med uppgifter som redan finns i utredningsmaterialet", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.