Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nya uppgifter kring Cataláns död

Foto: Bertil Ericson/TT, Jerome Delay/AP

Svenskan Zaida Catalán, hennes amerikanske FN-kollega Michael Sharp och tolken Betu Shintela som mördades i Kongo-Kinshasa i mars diskuterade sina reseplaner med familjemedlemmar till en avliden milisledare dagen innan de mördades, enligt en hemlig rapport.

FN:s experter som ligger bakom rapporten, som inte offentliggjorts men som internationella nyhetsbyråer tagit del av, säger att de ännu inte är redo att ge någon skulden för morden, grundat på uppgifterna.

Experterna har preliminärt analyserat telefonlistor, en video och intervjuer om morden på Catalán, Sharp och Shintela. De två ingick i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa och mördades den 12 mars.

De andra medlemmarna i expertgruppen uppger att de har tagit emot ett ljudband från den 11 mars. På bandet talar Sharp och Catalán med representanter för den döde lokale ledaren för milisgruppen Kamuina Nsapu, Jean Pierre Mpandis, familj.

Det är första gången det framkommer att ett sådant ljudband finns.

”Delar av diskussionen handlade om ett besök i fält som planerades för nästa dag”, står det i den 35-sidiga rapporten.

Catalán, Sharp och Shintela dödades när de lämnade staden Kananga och reste mot Bunkonde. Klockan 16 den 12 mars ”avrättades de av en grupp personer som ännu inte identifierats”, skriver experterna.

”De tillgängliga bevisen utesluter dock inte att olika aktörer varit inblandade, som Kamuina Nsapu-fraktioner, andra beväpnade grupper, och medlemmar av statens säkerhetstjänst", står det i rapporten.

Samma vecka som Catalán, Sharp och Shintela försvann mötte företrädare för milisgruppen landets inrikesminister för fredssamtal.

Kongos FN-ambassadör har uppgett att elva personer har gripits i samband med morden. Av dem har åtta direkt anklagats för att ha varit inblandade.

Läs mer: Två åtalas för mordet på Zaida Catalán

Läs mer: En gripen för mordet på Catalán

”Gruppen konstaterar att andra viktiga mordmisstänkta fortfarande inte gripits trots tillgänglig bevisning”, står det i rapporten. I maj ska gruppen ha talat med en högt uppsatt polis som ansåg att den statliga säkerhetstjänsten som ingår i utredningen brister i samarbetet.

FN:s observatörer rekommenderar att säkerhetsrådet ska uppmana generalsekreterare António Guterres att skapa en oberoende internationell utredning ”för att samla bevis, identifiera förövarna, deras nätverk och motiv”.

Zaida Catalán och Michael Sharp hittades döda två veckor efter att de försvunnit.

Läs merCataláns mamma: Hon var en väldigt fin människa

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo-Kinshasa

Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk Betu Shintela.

Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.

FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22.000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Fakta: Zaida Catalán

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005.

Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.

Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011. Avgick på grund av uppdrag utomlands.

Var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.