Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nyanlända elever orsakar spricka i uppgörelsen

Foto: Magnus Hallgren

En spricka har uppstått i uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen om integrationen. Liberalerna säger blankt nej till förslaget att inskränka fria skolvalet för att ge plats åt nyanlända elever. ”Det här kommer vi att motverka på alla sätt”, säger Christer Nylander (L).

Regeringen och den borgerliga oppositionen gjorde i höstas upp om ett antal åtgärder för att förbättra integrationen av nyanlända. Där sades bland annat att kommuner i större utsträckning ska kunna placera elever i andra skolor än de närliggande. Bakgrunden är att många skolor pressas av ett större mottagande än man klarar av.

På fredagen mottog utbildningsminister Gustav Fridolin ett utredningsförslag om hur detta skulle gå till i praktiken. Utredaren föreslår att kommuner ska få göra undantag från det fria skolvalet och närhetsprincipen om det finns särskilda skäl med hänsyn till flyktingmottagandet.

Helt oacceptabelt, anser Liberalernas skolpolitiske talesperson Christer Nylander.

– Det är i grunden viktigt att fler kommuner och fler skolor tar ansvar. Men de här förslagen är en väldigt kraftig inskränkning i det fria skolvalet där man flyttar mycket makt från föräldrar till kommunalpolitiker. Vi kommer att göra vad vi kan för att det här inte ska komma igenom i riksdagen säger Christer Nylander.

Han ser hellre att man förbättrar informationen vid skolvalet och att nya skolor placeras med mottagandet av nyanlända i åtanke.

– Här har man valt den lätta vägen att flytta makt från föräldrar till politiker och det tycker jag är fel. Det här kommer vi att motverka på alla sätt, säger Christer Nylander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.