Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nyfödda fick mammans bakterier

Foto: Hasse Holmberg/TT

Kejsarsnitt leder ofta till att barnet får en annan bakterieflora än mamman. En amerikansk studie visar att mammans bakterier kan föras över till barnet efter kejsarsnittsförlossning.

Hur vi föds verkar ha betydelse för risken att utveckla olika sjukdomar. Barn födda med planerat kejsarsnitt får till exempel en mindre optimal bakterieflora på huden och i tarmen än barn födda vaginalt.

Det finns ett samband mellan kejsarsnitt och vissa immunologiska sjukdomar som astma, eksem och tarmsjukdomar, och en teori är att det är den avvikande bakteriefloran som ökar risken för dessa sjukdomar.

– Vi vet sedan tidigare att det nyfödda barnets hud, slemhinnor och tarm koloniseras av bakterier från moderns slemhinnor och tarm vid en vanlig förlossning. Men vid kejsarsnitt blir det mer hudbakterier från sjukhuspersonal. Den första koloniseringen verkar vara väldigt viktig, det finns studier som visar att de bakterier man får vid födseln följer med åtminstone under de första levnadsåren, säger Mikael Norman, överläkare och professor i nyföddhetsmedicin vid Karolinska institutet.

För att se om det är möjligt att påverka bakteriefloran hos nyfödda som föds med planerat kejsarsnitt genomförde amerikanska forskare en liten studie på totalt 18 nyfödda. Elva av barnen föddes med kejsarsnitt och av dem exponerades fyra för moderns vaginala bakterier inom två minuter efter förlossningen. Resultaten, som är publicerade i tidskriften Nature, visade att efter 30 dagar hade de barn som exponerades för moderns bakterier en bakterieflora som mer liknade barn som fötts vaginalt än de som föddes med kejsarsnitt och inte exponerades för vaginala bakterier.

– Det är en väldigt intressant observation. Det verkar som att man kan få till en mera normal hud- och tarmflora hos barn som föds med kejsarsnitt genom att donera mammans bakterier från förlossningskanalen, säger Mikael Norman.

Men han påpekar att det var få barn med i studien. De följdes dessutom bara en kort period, tills de var 30 dagar gamla. Det går därför inte att säga något om metoden har effekt på längre sikt. Mammorna i studien valdes inte heller slumpvis ut, vilket kan ha påverkat resultatet.

Men Mikael Norman tycker ändå att det är en intressant studie eftersom det är en så kallad pilotstudie som tyder på att metoden skulle kunna fungera.

– Även om vi försöker minska antalet onödiga kejsarsnitt så finns det ändå en stor andel kvinnor som måste genomgå kejsarsnitt, de har inget val. Men det behövs flera och större studier för att visa att det går att använda metoden kliniskt, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.