Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nytolkning av Ales stenar får kritik

Arkeologer upprörs över att Riksantikvarieämbetet ger amatörforskares tolkningar samma tyngd som vetenskapliga förklaringar vid skyltningen av fornminnet Ales stenar.

Bob Lind står bakom teorin att Skånes mest populära turistattraktion Ales stenar kan vara en gammal solkalender. I går berättade DN att Riksantikvarieämbetet nu sätter upp nya skyltar där den teorin presenteras parallellt med den etablerade forskarvärldens teori att stenarna är en skeppssättning från vikingatiden.

- Vi har fått en jättebra kontakt med Riksantikvarieämbetet och har jobbat med dem under hela våren, säger Bob Lind, som kallar sig fristående forskare i arkeoastronomi (studiet av forntida astronomi).

Men beslutet att sätta upp nya skyltar vid Ales stenar får kritik av arkeologer.

- Man bör vara tydlig med att de alternativa tolkningarna är ett populärkulturellt fenomen. Annars öppnar man dörren för en relativism som jag inte sympatiserar med, säger Mats Burström, professor vid Södertörns högskola.

Frands Herschend, professor i arkeologi vid Uppsala universitet, tycker att det är "sorgligt" att amatörforskarna lyckats övertyga Riksantikvarieämbetet.

Verkets chef Inger Liliequist hävdar att verket också måste ta hänsyn till den samhällsdebatt som pågår.

- Vi lyfter fram både hembygdsforskare och amatörforskare. Men det är ingenting som jämställs med den beprövade forskningen. Om det har uppfattats så får vi försöka rätta till informationen, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.