Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-beslut-regionerna-far-screena-for-livmoderhalscancer-med-sjalvprovtagning/

Sverige

Nytt beslut: Regionerna får screena för livmoderhalscancer med självprovtagning

Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19
Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19 Foto: Erik Simander/TT

Sveriges regioner får nu möjlighet att screena för livmoderhalscancer med hjälp av självprovtagning. Det beslutade Socialstyrelsen under tisdagen. Beslutet kommer som ett resultat av att coronapandemin i många regioner inneburit att screening inte kan genomföras som vanligt.

De nya föreskrifterna, som presenterades under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff, gäller från mitten av juli och omfattar kvinnor mellan 23–64 år. Föreskrifterna kommer att gälla knappt ett år framåt.

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, har man tagit beslutet eftersom många regioner har haft svårt att screena för livmoderhalscancer under covid-19-pandemin och för att man anser att fördelarna är större än de eventuella nackdelarna. 

– Det här är en tillfällig bestämmelse som möjliggör självprovtagning för alla åldrar i screeningprogrammet. Det innebär att man tar provet själv hemma och skickar in det på analys. Vi har bedömt att hälsovinsterna med att erbjuda det här avsättas att användas där normala procedurer av screening inte kan genomföras, sa Thomas Lindén under den myndighetsgemensamma pressträffen.

Provtagningen går till så att personen själv samlar vaginalvätska med en provtagningspinne som sedan skickas med post till ett laboratorium. 

Inbjudningar till gynekologisk cellprovtagning har under coronapandemin varit tillfälligt pausad i 13 av Sveriges 21 regioner och reducerad i ytterligare fem, enligt Socialstyrelsen. 

Att regionerna nu får möjlighet att införa självtestning har dock sina risker. Testerna är nämligen inte lika säkra som vanlig gynekologisk cellprovtagning eftersom man inte kan garantera att testet görs på rätt sätt och eftersom testet måste transporteras med post.

– Vi har haft detta ute på remiss och av de cirka 20 instanser som svarade har 18 inget att invända mot föreskrifterna. Men den här typen av provtagningen är inte gediget utvärderad och det är viktigt att det följs upp och utvärderas, sa Thomas Lindén.

Det är upp till regionerna själva som fattar beslut om man ska införa självprovtagning. De måste då säkerställa att de samtidigt har tillräcklig kapacitet för att samtidigt genomföra annan verksamhet. 

Läs mer: Sex månader med det nya coronaviruset – det har experterna lärt sig

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt