Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-fall-av-det-nya-coronaviruset-upptackt-i-sverige/

SVERIGE

Nya coronafall i Västra Götaland och Stockholm

Foto: Jenny Ingemarsson

Två nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige på lördagen. Ett i Västra Götaland och ett i region Stockholm.

Totalt är det nu tretton fall av sjuka i covid-19 i Sverige: Fem personer i Västra Götaland, två personer i Jönköping, två personer i Uppsala och fyra personer i Stockholm.

Det nya fallet i Stockholm har hittats via aktiv smittspårning och har kopplingar till ett fall som upptäcktes den 27 februari. Då rörde det sig om en medelålders kvinna som nyligen besökt Iran.

Den femte personen i Västra Götaland är en person som har rest från Iran till Göteborg. Personen mår förhållandevis väl och har ingen koppling till övriga identifierade fall i regionen, uppger presstjänsten.

Personen tog kontakt med vården via 1177. Kontaktspårning av närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smitta har påbörjats.

Peter Ulleryd är smittskyddsläkare på Smittskydd Västra Götaland och vill inte berätta om personen blev sjuk i Iran eller i Sverige.

– Men personen har varit i kontakt med en begränsad grupp människor, säger han.

Det rådde dock inledningsvis osäkerhet kring det senaste fallet på grund av ett missförstånd mellan region Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten som gick ut med uppgiften innan fallet hade bekräftats officiellt.

Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten, beklagar att det har blev rörigt med olika bud om antal smittade.

– Vi borde förstås ha inväntat Västra Götaland innan vi gick ut med uppgifter i våra kanaler. Men vi vill vara så öppna som möjligt, säger Christer Janson.

På fredagen kom beskedet att fyra nya fall av nya coronaviruset hade bekräftats i Sverige. Samtliga fall kan spåras till utlandet eller till personer som nyligen befunnit sig utomlands.

De två personerna i Stockholm är nära anhöriga till den medelålders kvinna som bekräftades smittad under torsdagen. Personerna har isolerats och vårdas på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

Sammanlagt har ett hundratal personer testats för nya coronaviruset i regionen hittills.

I Uppsala rör det sig om en person som har varit i Iran och som kom till Sverige för fyra dagar sedan. Fallet har ingen koppling till torsdagens fall i Uppsala. Den smittade personens hälsoläge uppges vara ”mycket stabilt”, enligt smittskyddsläkaren.

I Jönköpings län har en man i 50-årsåldern testats positiv. Han kom tillbaka från en resa i norra Italien för fyra dagar sedan och insjuknade dagen efter hemkomst, den 25 februari. Mannen har hållit sig hemma sedan sin ankomst i Sverige och isolerade sig efter provtagningen.

Mannen vårdas nu på infektionsklinik och uppges må väl.

Liveeventet är inte längre tillgängligt.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt