Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-frivilligstod-till-kommuner-under-coronaepidemin/

Sverige

Nytt frivilligstöd till kommuner under coronaepidemin

Svante Werger, MSB, vid onsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset.
Svante Werger, MSB, vid onsdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten gällande coronaviruset. Foto: Claudio Bresciani/TT

Under onsdagen presenterade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ett nytt frivilligstöd åt Sveriges samtliga kommuner. Syftet är att stärka möjligheten för organisationer inom civilsamhället att hjälpa personer som tillhör riskgrupper med till exempel matinköp.

– Det här är stort. Det är en samhällsmobilisering, sa Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB, under en presskonferens där det nya frivilligstödet presenterades. 

De nya åtgärderna innebär bland annat att man stärker de frivilliga resursgrupper som i dag finns i 155 kommuner. Ett avtal med Sveriges Civilförsvarsförbund, som får ett nationellt samordningsansvar, har fattats i detta syfte.

Georgios Kontorinis från Civilförsvarsförbundet gav under presskonferensen exempel på vad frivilligorganisationer kan bistå med.

– Det kan vara kommunikationsinsatser, information, stöd inom äldreomsorgen, administration, avspärrningar, övervakning och tolkhjälp. Vi kan fungera som extra armar och ben för kommunerna. Redan i dag är konkreta exempel hemleverans av livsmedel och receptbelagda läkemedel.

Man presenterar också en sorts akutlösning för kommuner som inte har en frivillig resursgrupp. Inom ramarna för denna modell har man tecknat en gemensam avsiktsförklaring med bland andra Svenska kyrkan, Röda korset, Rädda Barnen och Riksidrottsförbundet. 

Röda korset får en samordningsroll på nationell nivå för den andra planen. Tanken är att detta ska innebära en lösning för att snabbt och tryggt stödja medborgare som behöver hjälp.

– Kommunerna behöver avlastning för att ge stöd åt de som behöver stanna hemma. Jag håller med MSB om att den här samordningen med civilsamhället är något stort, säger Lennart Fredriksson från Sveriges kommuner och regioner under presskonferensen.

Alla som tillhör riskgrupper, inklusive personer över 70 år, ska kunna be om hjälp, genom att kontakta sin kommun på det sätt som kommunen angett. Kommunen vidareförmedlar sedan detta till den lokala samordnande organisationen som i sin tur ser till att den hjälpsökande får den hjälp som behövs.

Läs mer: DN:s liverapportering om det nya coronaviruset