Nytt hopp för fosterbarnen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nytt hopp för fosterbarnen

Oppositionen går samman för att tvinga regeringen att betala ut 250.000 kronor i ersättning till de barn som vanvårdades i fosterhem 1920–80.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har kommit överens om att ta ett initiativ i riksdagen om att regeringen måste återkomma med ett nytt förslag, i enlighet med det upprättelseutredningen presenterade i vintras.

De tre får stöd av Sverigedemokraterna och därmed finns en majoritet i riksdagen.

Beskedet om att det inte blir några pengar chockerade både drabbade och politiker. De flesta hade räknat med att utredarens förslag skulle bli verklighet.

Göran Johansson, som inte utrett ersättningen men väl själva vanvården av fosterbarnen, är kritisk till att regeringen valde att gå ut till medierna och berätta. Han varnar för risken att det kan leda till en psykisk kris hos många.

Om några veckor ska han presentera resultatet av intervjuer med 866 drabbade.

– Vad händer med människor som berättar om vad de varit med om kanske för första gången i sitt liv? Jo, man aktiverar gamla minnen. Det är en i sig riskabel verksamhet, säger han.

De borgerliga partiledarna beklagar men försvarar beslutet.

– Det är ett mörkt kapitel i svensk historia och oerhört tragiskt. Men regeringen har kommit fram till att det inte går att ge ersättning på någorlunda rättvist sätt. Ett antal departement har arbetat på djupet med denna fråga under lång tid och vi får lita på den bedömningen, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Men oppositionen köper inte det argumentet.

– Norge har ju lyckats med det liksom Irland. Man har hela tiden vetat att man måste göra avgränsningar eftersom det är en historisk kompensation för vanvård. Har man dragit i gång processen kan man inte svika dessa barn som nu är vuxna ännu en gång, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.