Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-krispaket-presenteras-av-regeringen/

SVENSK POLITIK

Tillfälligt slopad arbetsgivaravgift i nytt krispaket

Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen och samarbetspartierna lägger fram ett nytt krispaket med ekonomiska stimulanser till landets företag. Slopade arbetsgivaravgifter, stöd till hyra och en statlig företagsakut är några delar.

– Det här är ett historiskt paket, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I ett försök att bromsa effekterna av coronakrisen kommer regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna nu med ett nytt ekonomiskt krispaket. Det handlar om en extra ändringsbudget med stöd till småföretag som drabbats hårt av minskad efterfrågan. Hotell- och restaurangbranschen liksom transportnäringen och butiker är särskilt hårt drabbade.

Det gäller för alla företag men för högst 30 anställda. Dessa kommer att få en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgiften som motsvarar en skattelättnad på drygt 5.000 kronor per anställd. Nedsättningen gäller retroaktivt från den 1 mars och fram till den sista juni.

– Arbetsgivaravgiften för mars behöver betalas in i början av april och det är något vi behöver undvika, säger Emil Källström (C), ekonomisk politisk talesperson.

Nedsättningen av arbetsgivaravgiften beräknas kosta staten cirka 33 miljarder kronor.

En särskild företagsakut kommer också att inrättas för att stödja krisdrabbade småföretag.

– Vi ser att det är svårt att få lån på banken. Med tanke på riskerna med corona vill inte bankerna låna ut, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

Företagsakuten ska hantera en statlig lånegaranti där staten står för 70 procent av risken.

De mest utsatta branscherna – sällanköpshandeln, hotell, restauranger och vissa andra verksamheter – får ett stöd som ska underlätta omförhandlingar av hyran.

– Vi förutsätter att hyresvärdarna redan nu är generösa mot sina hyresgäster. Den restaurangägare som nu tittar ut över sina tomma lokaler och inte kan förhandla med ett virus kommer nu att få möjligheter att med statligt stöd istället förhandla med sin hyresvärd, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Enligt finansminister Magdalena Andersson har målet varit att hitta en balans mellan att direkt lyfta bort kostnader från företagen och att komma med olika krediter.

– Vi behöver stötta företag som nu befinner sig i en akut kris genom att direkt lyfta av kostnader men vi vill också jobba med krediter. Med krediter finns det en möjlighet för skattebetalarna att få tillbaks pengarna när ekonomin återigen tuffar på, säger Magdalena Andersson.

Regeringen och samarbetspartierna har tidigare lagt fram två krispaket med olika former av stöd till näringslivet. Korttidspermitteringar, slopad karensdag och sjuklönevecka samt omfattande krediter, är några av åtgärderna.

Enligt Magdalena Andersson är statens kostnader för de tidigare åtgärderna och det nya krispaketet cirka 70 miljarder kronor.

– 70 miljarder i utgifter är alltså lika mycket som reformutrymmet vi använde i budgetpropositionerna 2017 och 2018 tillsammans, säger Magdalena Andersson.

– Vi räknar med att vi sammantaget med de här åtgärderna kommer att rädda många svenska företag och många jobb. Men oavsett hur många politiska åtgärder vi vidtar så kommer vi inte att kunna rädda alla jobb och alla företag. Däremot ska vi göra det vi kan, nämligen att lindra konsekvenserna så långt det är möjligt.

Finansministern kallar krispaketet för ”historiskt”. Hon menar att regeringen samtidigt har ett ansvar att komma med balanserade åtgärder så att staten har muskler att komma med andra stimulanser längre fram.

– Den dag vi är ur krisen ska vi också ha möjlighet att kunna komma med ett rejält stimulanspaket för att kickstarta igång ekonomin. Det gäller att tänka långsiktigt

– De som har det allra tuffast just nu är de riktigt små företagen. Det är därför vi slopar arbetsgivaravgiften just för de mindre företagen. Vår bedömning är att det är mer träffsäkert än vad andra har föreslagit, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna har också föreslagit nedsatta arbetsgivaravgifter och en statlig företagsakut för att rädda de krisdrabbade företagen. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen och samarbetspartierna nu är inne på rätt spår.

– Det är bra att regeringen går vidare med ytterligare åtgärder. Just nu är det nattsvart för många företag. Men jag är lite orolig för att det blir administrativt krångligt för företagen med den lösning på nedsättning av arbetsgivaravgiften som regeringen har valt, säger Elisabeth Svantesson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt