Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nytt mässlingsfall i Göteborg

Mässlingsvaccin.
Mässlingsvaccin. Other: Magnus Hallgren

Antalet konstaterade fall av mässling i Göteborg har ökat till elva. Det nya fallet kunde bekräftas av Sahlgrenska universitetssjukhuset på lördagen.

– Troligen har också detta fall med de övriga tio att göra men innan utredningen är klar vet vi inte säkert, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i beredskap på Sahlgrenska sjukhuset.

De elva smittade är såväl yngre vuxna som barn.

– Nu försöker vi klarlägga kontaktnät och att undersöka viruset.

Smittan sprids mycket lätt och det kan räcka att man passerar genom ett rum där en smittad befinner sig. Men närmare 98 procent av alla barn över 18 månaders ålder är vaccinerade vilket gör att smittan inte får någon större spridning.

Myndigheterna säger sig ha smittspridningen under kontroll. 

Hur länge kan spridningen fortsätta?

– Det kan nog komma in nya fall under de närmaste dagarna, säger Leif Dotevall.

– Mässling är en allvarlig sjukdom med svår hosta och hög feber. Det är inget att ta lätt på. Mässlingvirus finns i luften på nästan varenda flygplats just nu. Grekland har varit särskilt utsatt.

Barn före 18 månaders ålder och en grupp som är födda på 60- 70-talet är mer utsatta än andra. 

Av de tio fallen har de flesta som upptäckts haft kontakt med en person som sökte vård för sjukdomen 10 december. Inkubationstiden är mellan 7 till 18 dagar. De flesta insjuknar under dag 10 eller 11, enligt Leif Dotevall.

Våren 2017 drabbades Västra Götalandsregionen och Stockholmsområdet av flera fall av mässling.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.