Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-polisprojekt-ska-minska-antalet-fall-med-forsvunna-personer/

Sverige

Nytt polisprojekt ska minska antalet fall med försvunna personer

Skallgång med Missing People på Värmdö 2019.
Skallgång med Missing People på Värmdö 2019. Foto: Lisa Mattisson

Antalet personer som anmäls försvunna ökar kraftigt. I polisregion Syd inleds nu en specialsatsning på personer som försvinner vid upprepade tillfällen. Under första halvåret 2020 anmäldes totalt närmare 3.400 personer försvunna i regionen. Metoden kan bli aktuell i hela landet. 

– Det är naturligtvis allvarligt, det är därför vi gör något åt det, säger Peter Martin som ansvarar för hantering av försvunna personer i polisregion Syd.

Att söka efter försvunna är mycket resurskrävande. Förutom polispatruller kan helikopter, sökhundar, polishästar och drönare behöva sättas in. Psykisk ohälsa och demens är vanliga problem bland dem som försvinner och en förklaring till ökningen, enligt Peter Martin.

– Det kan vara psykotiska personer, personer med psykiska diagnoser, personer som medicinerar eller någon som fått ett jobbigt besked, blivit uppsagd eller lämnats av sin partner och bara vill ge sig iväg, säger Peter Martin. 

Ofta handlar det om att samma person anmäls försvunnen gång efter gång. Peter Martin uppskattar att de har ett tjugotal sådana fall. Han berättar om två av dem:

Ett handlar om en man som anmälts försvunnen 57 gånger första halvåret i år. Ett annat fall rör en flicka där polisen har ryckt ut 26 gånger sedan hon rymt från sitt vårdboende. Flickan har varit självmordsbenägen och polisen har hittat henne på tågspår och på motorvägar. 

– Vi skjutsade henne till psykakuten, men de skrev ut henne och återlämnade henne till boendet eftersom det fanns en plan för vården där. Ibland samma dag eller dagen efter hade hon rymt igen, säger Peter Martin.

Situationen var farlig inte bara för flickan själv utan även för allmänheten eftersom hennes rymningar krävde tågstopp och riskerade att orsaka trafikolyckor, tillägger han. 

Anhöriga till personer som försvinner drabbas också när samtal efter samtal om nya försvinnanden kommer, vilket kan skapa stor oro. 

För att motverka problemet och få ner antalet försvinnanden har polisregion Syd startat ett nytt samverkansprojekt tillsammans med socialtjänst, sjukvård, LSS- och äldreboenden - och även anhöriga.

Skallgång med Missing People på Värmdö 2019.
Skallgång med Missing People på Värmdö 2019. Foto: Lisa Mattisson

När polisen ser ett mönster i att en person anmäls försvunnen vid upprepade tillfällen kontaktas nätverket runt personen. De är inte alltid medvetna om hur allvarlig situationen är, menar Peter Martin. En person med demens kan till exempel lämna sitt boende vid olika tider på dygnet då olika personal är där, så att överblicken saknas. 

– Då kan vi säga till kommunen att det är farligt för den människan att bo där, säger Peter Martin.

Det är sedan upp till kommunen eller ansvarig inom vården att ordna situationen på ett sätt som gör att personen kan leva under säkra förhållanden. Till exempel kan personen behöva flytta till ett annat boende eller så behöver bemanningen förändras.

Trots att problematiken med försvunna personer är långt ifrån ny är det först nu som polisen startat ett samverkansprojekt.

– Ja, något svar på varför det inte gjorts tidigare finns inte. Det är nu vi har sett ökningen och det är för att motverka den som vi provar detta som vi tror mycket på, säger Peter Martin.

Skallgång med Missing People på Värmdö 2019.
Skallgång med Missing People på Värmdö 2019. Foto: Lisa Mattisson

Arbetet har pågått i tre veckor och Peter Martin ser redan resultat. Personerna som polisen ryckt ut många gånger för att söka efter har under den tiden antingen inte anmälts försvunna alls, eller bara ett fåtal gånger. 

Än så länge är det bara i region Syd polisen jobbar utifrån den nya samverkansmodellen. Men behovet finns i hela landet, enligt Peter Martin. Förhoppningen är att fler regioner ska ta efter när han i höst presenterar strategin och hur arbetet i region Syd fungerar för kollegorna i andra delar av landet.

Hur många personer som anmäls försvunna totalt i hela landet, har Peter Martin ingen uppgift om men enligt en rapport från Linköpings universitet rör det sig om cirka 25.000 ärenden per år. 

 

Ämnen i artikeln

Polisen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt