Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Nytt rekord för antal utbetalda vabdagar i februari 2016

Foto: Magnus Hallgren

Det blev ett nytt rekord av utbetalda vabdagar i februari i år, igen, visar rykande färsk statistik från Försäkringskassan som DN har tagit del av.

I februari betalade Försäkringskassan ut drygt 100.000 fler dagar med tillfällig föräldrapenning än under samma månad i fjol. Totalt fick landets föräldrar ersättning för 788.968 heldagar för vård av sjukt barn. Att jämföra med fjolårets 680 224.

Eftersom det finns en eftersläpning i utbetalningarna handlar dessa dagar i viss mån om vab i februari, men främst om januari och där kan även finns dagar från tidigare månader.

Det var 278.202 föräldrar som fick ersättningen tillfällig föräldrapenning insatt på sina konton under februari, av dessa var 160 697 kvinnor. Hur mycket de var borta från arbetet för att ta hand om sjukt barn varierande. Av de 788 968 dagar som Försäkringskassan betalade ut ersättning för gick 477 345 dagar till kvinnor.

Eftersom februariutbetalningarna steg kraftigt är det troligt att det blir likadant i mars, då ersättningarna för vabruari, som februari kallas, betalas ut i stor omfattning. Mars brukar därför vara den månad då utbetalningarna av tillfällig föräldrapenning ligger högst under hela året.

Förkylningar, vinterkräksjuka och influensa brukar vara vanliga orsaker till att februari är den tyngsta sjukdomsmånaden för mammor och pappor.

Foto: AlamyFoto: Alamy

Enligt Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten, har det varit en relativt mild säsong för vinterkräksjukan, vars topp vi nu befinner oss i. Inte heller sticker förkylningar ut, däremot har influensan slagit till ganska hårt.

–  Det som har dominerat den här säsongen är svininfluensan, den har inte varit så stark sedan pandemin 2009, säger Annasara Carnahan,
epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Många barn har inte hunnit få ett naturligt skydd mot svininfluensan vilket gör att fler har insjuknat i den.

– Vi ser att det har varit många fall av 0-4-åringar som har sökt vård för influensan, fler än tidigare säsonger. Däremot är det inte många
barn som har vårdats på intensivvårdsavdelningar, säger Annasara Carnahan.

Influensans topp var vecka sex, i mitten av februari.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.