Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-s-forslag-om-ersattning-till-riskgrupper/

SVENSK POLITIK

Ministern: Svårt ringa in riskgrupp som ska få ersättning

Ännu är det oklart vilka som kommer att omfattas av den nya ersättningen, enligt socialminister Lena Hallengren.
Foto: Alexander Mahmoud

Personer som tillhör riskgrupper kommer att få ersättning när de stannar hemma från arbetet för att undvika coronasmittan. Men vilka som ska omfattas är oklart.

– Att ringa in målgruppen är en utmaning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Smittbärarpenning betalas i dag ut till den som bär på en smittsam sjukdom och därför bör stanna hemma även om man i princip är arbetsför. Nu kommer ersättningssystemet att utvidgas till att även gälla personer som inte är smittade men löper särskilt stor risk att drabbas hårt av sjukdomen covid-19. Detta för att människor ska kunna stanna hemma från arbetet utan att förlora ekonomisk på det. Det handlar om dem som inte kan ta med sig arbetet hem.

När riksdagens socialutskott samlades på torsdagen fanns sedan tidigare ett förslag från Moderaterna om en så kallad smittskyddspeng. Vid sittande bord presenterade regeringspartierna S och MP tankegångar som gick Moderaterna till mötes. Samtliga partier kunde därefter enas bakom ett tillkännagivande till regeringen om att återkomma med ett förslag om en smittskyddspeng.

Acko Ankarberg Johansson (KD) är utskottets ordförande.

– Det här gör att de som tillhör en riskgrupp inte behöver gå till jobbet men också att vi säkerställer att de inte kommer att behöva vård så att vi kan klara sjukvården under pandemin, säger hon.

En stor utmaning är enligt socialminister Lena Hallengren (S) att peka ut vilka som ska få rätt till ersättningen.

– Det är en mycket relevant fråga. Så här långt har de över 70 år varit den enda riskgruppen som varit väl definierad. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att definiera hur de här målgrupperna ska se ut och det är en grannlaga uppgift, säger socialministern.

”Så här långt har de över 70 år varit den enda riskgruppen som varit väl definierad”, säger Hallengren.
Foto: Alexander Mahmoud

Senast den 21 april ska regeringen återkomma till riksdagen med besked om riskgrupperna. Socialministern vågar inte säga när ersättningen kan börja betalas ut. Exakta ersättningsnivåer är inte heller fastställda. Dagens smittbärarpenning ger knappt 80 procent av inkomsten men max 543 kronor per dag.

Socialutskottet vill också att regeringen utreder om den som lever i samma hushåll som en riskperson ska omfattas, liksom den som är gravid.

Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

– Det gläder mig att regeringen ska göra detta men det borde ha skett för flera veckor sedan. De här riskgrupperna har svävat i ovisshet i flera veckor, säger hon.

Socialutskottets vice ordförande, socialdemokraten Kristina Nilsson, svarar på kritiken från Moderaterna:

– Det är lite oppositionens roll att jaga på regeringen i olika sammanhang. Regeringen gör mycket bra men det skadar aldrig att skynda på dem. Men jag är glad att vi har ett konstruktivt samarbete i utskottet och kan komma överens, säger hon.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt