Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-skred-i-rasomradet-utanfor-kungalv/

Sverige

Nytt skred i rasområdet utanför Kungälv

Ett nytt skred inträffade i går måndag inom det avspärrade området vid Lökeberg, utanför Kungälv. Foto: Tomas Ohlsson

Ett nytt skred inträffade under måndagen inom det avspärrade området vid Lökeberg, utanför Kungälv.

– Det var uppskattningsvis 100 kubikmeter lera som rasat, säger Kristoffer Gottlieb på Bohus räddningstjänst till TT.

TT Text

Det som primärt oroar räddningstjänsten är att det i de arbetsmaskiner som står innanför avspärrningarna finns omkring en kubikmeter diesel och dessutom andra petroleumprodukter, i form av hydrauloljor och liknande.

– Det är en känslig miljö, viken utanför är väldigt sårbar. Räddningstjänsten arbetar i första läget med att säkerställa att de petroleumprodukter som finns i maskinerna inte ska hamna i havet, säger Kristoffer Gottlieb.

Det nya skredet inträffade i närheten av de tunga maskinerna.

– Maskinerna står i ett område där inte ens vår ingen personal får vistas. Vi jobbar nu med att undersöka om vi kan beträda området eller om vi måste göra stabiliseringsåtgärder innan vi kan gå in, säger Gottlieb.

Statens geotekniska institut, SGI, är på plats och borrar. Förhoppningen är att borrningarna ska ge ett underlag till bedömningen av området, skriver Kungälvs-Posten.

Under tisdagen finns brandmän på plats ifall det värsta skulle inträffa.

– Det finns ett rigoröst säkerhetsarbete inom området. Arbetet är inte riskfritt, säger Kristoffer Gottlieb.

Ämnen i artikeln

Kungälv
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt