Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-specialistteam-ska-hjalpa-coronapatienter-med-rehabiliteringen/

SVERIGE

Nytt specialistteam ska hjälpa coronapatienter med rehabiliteringen

En ny typ av rehabiliteringsteam har inrättats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Foto: Jonas Dagson/TT

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg kommer att testa en ny typ av rehabiliteringsteam för att hjälpa patienter som varit svårt sjuka i covid-19 tillbaka till vardagen.

Teamet består av en rad olika kompetenser, däribland specialistläkare, psykologer och dietister och ska hjälpa patienterna med såväl fysisk som psykisk rehabilitering.

Rehabiliteringsarbetet kommer bland annat att fokusera på att förbättra patienternas andningsfunktion och fysiska förmåga efter covid-19. Men det syftar också till att hjälpa dem att återfå psykiska funktioner.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är överläkare och professor i rehabiliteringsmedicin inom neurosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I ett pressmeddelande från sjukhuset säger hon:

­– Många av patienterna blir väldigt mentalt påverkade. En del patienter har varit medvetna om hur svårt sjuka de faktiskt har varit och att då gå från att inte veta om man kommer att överleva till att vara på bättringsvägen och bli fysiskt aktiv igen blir en väldigt stor omställning.

Katharina Stibrant Sunnerhagen säger att patienterna är ”alltifrån yrkesverksamma småbarnsföräldrar till pigga pensionärer och multisjuka äldre”. Rehabiliteringsbehoven ser därför väldigt olika ut inom gruppen.

– Men alla svårt sjuka behöver någon form av rehabilitering. Rehabiliteringsinsatserna ska starta redan när patienten kommer in till sjukhuset, och därefter i olika omfattning och innehåll under hela sjukdomsförloppet, säger Stibrant Sunnerhagen.

Det nyinrättade rehabiliteringsteamet ska bestå av flera olika yrkeskategorier. I pressmeddelandet nämns ”fysioterapeut, arbetsterapeut, kurator, psykolog, logoped, dietist samt specialistläkare i rehabiliteringsmedicin och lungmedicin”. Teamet är, enligt Sahlgrenska, det första av sitt slag i landet.

Enligt sammanställningen från Folkhälsomyndigheten i går, tisdag, har 2.212 personer i Västra Götalandsregionen bekräftats vara smittade med covid-19. Dödssiffran i Västra Götalandsregionen uppgår i skrivande stund till 176 personer.

Läs mer: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Sahlgrenska
Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt