Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-utbrott-av-smittsam-bisjukdom-i-sverige/

Sverige

Nytt utbrott av smittsam bisjukdom i Sverige

Amerikansk yngelröta är mycket smittsam. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett nytt utbrott av den fruktade, smittsamma bisjukdomen amerikansk yngelröta har konstaterats i Västmanland, skriver ATL. Samma sjukdom bekräftas också från Sigtuna.

– Det samhället har förstörts enligt de regler som finns, säger Kurt Oldeskog, ordförande i Sigtunabygdens biodlarförening till DN.

Rätta artikel

Den 29 april konstaterades sjukdomen i tre bisamhällen på en gård i Kungsör, och länsstyrelsen i Västmanland har nu gått ut med en varning till biodlare i länet. 

Men sjukdomen har även konstaterats i Sigtuna där biodlarföreningen i förebyggande syfte lät ta prover på samtliga samhällen.

– Vi har hittills fått svar på en fjärdedel av proverna och där upptäcktes ett samhälle som drabbats av amerikansk yngelröta, säger Kurt Oldeskog.

Sjukdomen dödar binas larver och kan göra så att hela bisamhällen dör ut. Den orsakas av bakterier som får de döda larverna att lukta illa och att få dem att sjunka ihop. Men sjukdomen påverkar inte honungen.

– Sjukdomen är allvarlig och dyker upp någonstans i Sverige varje år men man ska vara medveten om att den är betydligt mindre vanlig i dag än för 50–60 år sedan, säger Kurt Oldeskog som är positiv till det svenska biets tillstånd rent generellt.

Analysen som visade på yngelröta i Sigtuna var en gruppanalys av prover från tio samhällen. Det var när biodlarna sedan till sina samhällen som en av dem upptäckte att larvernas yngellock hade sjunkit ihop på det för sjukdomen typiska sättet.

Den 29 maj kommer ett informationsmöte för biodlarna i Sigtuna, Märsta, Sollentuna, Vallentuna och Enköping att hållas i Sigtuna.

Sjukdomen är mycket smittsam och svår att bli av med, eftersom smittämnen kan leva kvar upp till 80 år, enligt Jordbruksverket. Biodlare som upptäcker sjukdomen är skyldiga att anmäla den och att bränna samhället för att hindra att smittan sprids.

– Det är dessa regler som gör att sjukdomen kan begränsas, säger Kurt Oldeskog.