Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nyttigaste grönsakerna är korade

Foto: Alamy

Spenat och andra gröna blad toppar listan över de nyttigaste grönsakerna, enligt en ny analys från Livsmedelsverket. Kantarellen är en oväntad bubblare.

Föga förvånande är kanske att även gröna bönor och broccoli hamnar bland de nyttigaste i analysen av de fyrtio populäraste grönsakerna och rotfrukterna i Sverige.

– Nej, det bekräftar gamla uppgifter, säger nutritionisten Veronica Öhrvik, som däremot kallar kantarellen för en bubblare.

Den hamnar nämligen precis utanför 10-i-topp-listan över de undersökta grönsakerna, rotfrukterna och svamparna.

– Kantareller innehåller 2-3 gånger så mycket D-vitamin som lax per 100 gram, säger hon.

Topplistan har korats utifrån innehållet av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Längst ner på listan finns inlagda rödbetor.

– Det är tråkigt att hänga ut någon. Alla grönsaker är ju nyttiga. Men att variera är viktigare än att bara äta de nyttigaste, säger Veronica Öhrvik.

Enligt Livsmedelsverket bör man undvika att ge gröna bladgrönsaker, som salladsblad, ruccola och spenat, till barn under ett år.

För vuxna råder dock inga begränsningar. Åtta av tio svenskar äter för lite grönsaker, men med en enkel sallad är det är inte svårt att få i sig mer vitaminer och mineraler. En vanlig sallad med tomat och gurka blir ännu nyttigare om du även blandar i sockerärtor, babyspenat och linser, tipsar Livsmedelsverket.

10-i-topp listan

1. Gröna blad som spenat, mangold och nässlor

2. Gröna bönor

3. Broccoli

4. Gröna ärter och sockerärter

5. Avokado

6. Vita bönor

7. Purjolök

8. Blomkål

9. Linser

10. Kikärter

 

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.