Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

ÖB granskas för brott mot rikets säkerhet

Överbefälhavare Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet när han uttalat sig om Sveriges försvarsförmåga.
Överbefälhavare Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet när han uttalat sig om Sveriges försvarsförmåga. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Åklagarkammaren för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen ser över om överbefälhavare Sverker Göranson kan ha begått brott mot rikets säkerhet när han uttalat sig om Sveriges försvarsförmåga. ”Vi diskuterar frågan, kan man väl säga. Jag har tagit upp frågan med Säpo”, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Tomas Lindstrand, som är chef för åklagarkammaren för säkerhetsmål, berättar att han höjde ögonbrynen när han hörde om överbefälhavare Sverker Göransons uttalanden i Svenska Dagbladet i nyårshelgen.

I en intervju fick ÖB frågan om Sverige kunde försvara sig.

”Vi kan försvara oss mot ett angrepp med ett begränsat mål. Vi talar om ungefär en vecka på egen hand”, svarade han bland annat och refererade till scenarier som Försvarsmakten prövat i hemliga spel.

Tomas Lindstrand reagerade och ställde sig frågan om ÖB varit för öppenhjärtig.

– Om man talar om ett lands försvarsberedskap så är det naturligtvis en väldigt känslig uppgift. Sedan är frågan om hur väl känd uppgiften är och hur preciserad den är. Men det är klart att en främmande makt, som har intressen gentemot Sverige som inte är helt igenom positiva, har en väldigt stor nytta av en sådan uppgift. Särskilt om det är landets överbefälhavare som framför den, säger han.

Chefsåklagaren räknar med att snart ta ställning till om han ska gå vidare med frågan. Framför allt vill han veta om uppgifterna varit till men för rikets försvar eller säkerhet.

– Jag vill ha mer kött på benen. Jag vill inte göra en menbedömning på egen hand utan jag vill att människor som kan det här systemet och som jobbar med det ska ha en uppfattning. Och någon sådan återkoppling har jag inte fått ännu, säger han.

Tomas Lindstrand vill inte säga vilket brott det kan vara frågan om men han pekar mot att det rör sig om Brottsbalkens 19 kapitel. Det behandlar brott mot rikets säkerhet. Chefsåklagaren påpekar att om hans översyn skulle resultera i en förundersökning så skulle det vara Justitiekanslerns (JK:s) uppgift att bedriva den.

– Jag kan inte inleda förundersökning eftersom det är på tryckfrihetens område. Vad jag skulle kunna göra är att fästa JK:s uppmärksamhet på det här.

Men ÖB Sverker Göranson anser inte att han brutit mot sekretessen. Han sade i en DN-intervju i lördags att den bedömning han gjort av försvarets uthållighet kan vem som helst med militära kunskaper göra utifrån öppna källor. ÖB är nu sjukskriven för arbetsutmattning.

Dokumentationen av de spel som ÖB uttalat sig om är kvalificerat hemliga, ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”. DN har begärt ut handlingarna, men sekretessprövningen får inte göras av Försvarsmakten själv, utan görs av regeringen.

Nils Cederstierna är expeditionschef på Försvarsdepartementet. När DN frågar om regeringskansliet diskuterat huruvida ÖB:s uttalanden kan vara brottsliga så svarar han:

– Jag har inga kommentarer till det.

Uttalanden har kallats för en politisk bomb

Överbefälhavare Sverker Göranson avslöjade i en intervju i SvD i nyårshelgen att Sverige skulle klara ett begränsat militärt angrepp under en veckas tid, under förutsättning att angreppet inte kom från två håll samtidigt.

Han berättade att Försvarsmakten gjort hemliga spel där Sverige utsätts för begränsade militära våldshandlingar. ”En angripares syfte skulle då vara att under en internationell kris ställa Sverige inför fullbordat faktum. Detta genom att slå ut en storstad (exempelvis Stockholm) eller inta ett begränsat geografiskt område (en landsända eller Gotland).”, refererade SvD.

I en intervju i DN veckan efter utvecklade ÖB scenariet och sade att det förutsatte att försvarsreformen var genomförd (och betald) och att försvaret skulle se varningssignaler och provokationer åtminstone ett par veckor innan anfallet.

ÖB:s uttalanden har kallats för en politisk bomb av både FP och S och skapat debatt om både försvarets budget och ett Natomedlemskap.

Ewa Stenberg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.