Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

ÖB: Inget fast försvar på Gotland

ÖB Sverker Göranson.
ÖB Sverker Göranson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det behövs inte någon ny försvarsdoktrin med anledning av Rysslands agerande i Ukraina, anser ÖB Sverker Göranson.

– Jag vidhåller min uppfattning att den doktrin och den organisation som vi håller på att bygga är rätt väg. Att ha tillgängliga verktyg i försvarsmakten att kunna, med hänsyn till politiska beslut och annat, agera, säger Göranson till TT.

Folkpartiledaren Jan Björklund krävde i tisdags en ny doktrin för försvaret med anledning av det inträffade.

– Min uppfattning är att vi ska fullfölja den reform vi är inne på, för den är helt rätt. Att skapa användbara och tillgängliga förband i alla stridskraftslagen, det är helt rätt väg, säger ÖB.

 

Rysslands agerande visar, enligt Göranson, på något han tidigare framhållit.

– Vi har en annan säkerhetspolitisk miljö i dag som är mycket mer oförutsägbar, men där saker och ting hänger ihop. Och det visar också en tydlighet när det gäller den reform som sker i Ryssland att ta till militära medel när man så finner lämpligt, det är man beredd att göra.

Något fast försvar på Gotland behövs inte, enligt ÖB.

– Man ska plocka dit resurser, även militära, med hänsyn till hur saker och ting utvecklar sig, det vill säga olika operativa beslut med hänsyn till händelseutvecklingen. Jag står fast vid att om man väljer att lägga sakerna i korgen, så är det att binda ena handen på ryggen.

Det ska inte vara fast alltså?

– Det ska inte vara fast, säger Sverker Göranson, som säger att försvaret har ”mycket god kontroll på skeendet och utvecklingen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.