Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

ÖB lovar försvar till sista soldat

Överbefälhavare Micael Bydén är trött på pratet om hur länge Sverige ska kunna stå emot en attack.

Han lovar att försvaret ska kämpa till sista man och kvinna.

– Om vi av någon anledning skulle stå ensam som land så lovar jag att Försvarsmakten kommer att göra allt vi kan ned till sista man eller kvinna som står med vapen i hand, säger han i en TT-intervju.

Försvarsmakten har just avslutat revideringen av sin militärstrategiska doktrin. Dokumentet beskriver vilken inställning försvaret ska ha till sitt uppdrag. Enligt Bydén genomsyras den reviderade doktrinen av en ny attityd. Den innebär att Försvarsmakten tillsammans med andra länder ska kunna vinna över en angripare, men om Sverige står ensamt, bjuda utdraget och uthålligt motstånd för att inte förlora kriget.

Förre ÖB:n Sverker Göranson startade en debatt för några år sedan då han i en intervju uppgav att Sverige skulle klara att stå emot ett begränsat anfall i bara en vecka. Därefter skulle Sverige få hoppas på militär hjälp från andra länder.

– Vi planerar inte för att klara oss si eller så länge. Vi kommer att fortsätta att slåss, säger den nye överbefälhavaren, som betonar att han "inte planerar för att förlora".

Den 51-årige Bydén har varit ÖB i ett halvår. Hans viktigaste uppgift är att genomföra riksdagens försvarsbeslut och höja landets militära förmåga. Bydén understryker att det i dag inte finns något överhängande militärt hot mot Sverige.

– I min militära profession går jag inte omkring och är rädd för att Ryssland ska kliva över gränsen. Det ska ingen vara.

Men Bydén pekar på att Ryssland har agerat alltmer provocerande genom att flyga nära svenska flygplan och flyga utan transpondrar.

– Det genererar situationer som kan leda till konfrontation och även om det inte är en medveten handling så kan det leda till något mer, säger överbefälhavaren.

Förutom att stärka Sveriges försvarsförmåga vill Bydén höja Försvarsmaktens självförtroende och medborgarnas förtroende för försvaret.

– Vi förtjänar ett större förtroende än vi uppfattar att vi har.

Han vill också göra Försvarsmakten mer jämställd genom att få in fler kvinnor.

Själv tycker Bydén inte att han varit tillräckligt jämställd i hemmet. Han är gift och har tre barn, varav två har flyttat hemifrån. Bydén känner "lite av det dåliga samvetet" för att han inte ägnade mer tid åt barnen när de var små, till exempel genom att ställa upp som idrottstränare.

– Jag har lagt ned mycket tid på jobbet kan jag säga.

Bydén försäkrar dock att han tvättar och stryker och tillägger att hans fru inte tillåter honom att chefa i köket, eftersom hon lagar mat bättre själv.

Bydén började sin militära karriär som 18-årig värnpliktig vid kustartilleriet i Göteborg. Just då visste han inte vad han skulle göra av sitt liv.

– Värnplikten blev lite av min räddning. Jag klev in i det här som en väldigt oerfaren 18-åring. Jag hade inte rest, jag hade inte varit med om särskilt mycket, berättar Bydén.

– Lite grann så tog den här verksamheten mig med storm. Det betyder oerhört mycket för mig att vara del i ett större sammanhang.

Bydén blev stridspilot i slutet på 80-talet. Den tiden har präglat hans syn på ledarskap. Han fick som ung pilot ansvara för flygplan värda många miljoner och att lära sig att lita på att medarbetarna gör vad de ska.

– Du lägger egentligen livet i händerna på någon annan när du följer den andre i vilket väder som helst över Östersjön, säger Bydén.

– Jag litar på människor till den dag de bevisar motsatsen.

Vid ett tillfälle flög han så lågt att en vinge slog i en talltopp, vilket hade kunnat sluta i katastrof.

– Det är inget jag är stolt över. Men det var aldrig någon som satte mig på de anklagades bänk, utan det var full support rakt igenom. Det är så jag vill att vi ska jobba. Vi ska utgå ifrån att varje individ gör sitt bästa, säger Bydén.

– För en rädd organisation är en farlig organisation. I en sådan väljer du hellre att inte göra något än att ta initiativet när du behöver.

Försvarsmakten har reviderat sin militärstrategiska doktrin. – Det innebär en inställning när det gäller försvarsvilja som är till siste man eller kvinna, säger ÖB Micael Bydén.

Bakgrund: Micael Bydén

Växte upp i Gnarp i Hälsingland som mellanbarn med två systrar. Pappan hade färghandel medan mamman var hemma. Bydén beskriver uppväxten som "enkel", men "väldigt behaglig och trygg". Bydén tycker att han kunde ha varit mer ambitiös i skolan.

– Jag hade ingen hemma som talade om för mig att jag borde läsa på universitet och högskola. Så länge som jag skötte mig och var en bra person var alla "happy", säger Bydén.

Efter värnplikt och officerstjänst vid kustartilleriet gick Bydén till flygvapnet och var Viggenpilot 1989–96. Efter en rad chefsjobb i försvaret, tillträdde Bydén som ÖB 1 oktober 2015.

Fritid har han ont om.

– Då åker jag hem och är ganska lat och hinner inte alls med det jag borde göra. Jag gillar golf och att jaga, men gör det nästan aldrig för jag hittar inte tiden, säger han.

Däremot går Bydén på gym och joggar. Maratonskorna står dock på hyllan sedan han gjorde ett alpint maratonlopp i Schweiz i alldeles för kuperad terräng.

 

Bydéns karriär

Född 13 juni 1964 i Gnarp

Värnplikt på KA4 i Göteborg 1982

Officer vid KA5 i Härnösand 1985

Stridspilot vid F21 i Luleå 1989–96

Ställföreträdande divisionschef F21 1996–97

Flygattaché i Washington 1999–2002

Chef för flygvapnets flygskola i Linköping 2003–05

Chef för helikopterflottiljen i Linköping 2005–09

Chef för flygvapenavdelningen vid produktionsledningen i Stockholm 2009–11

Regional stabschef vid Isafstyrkan i Afghanistan

Flygvapeninspektör och flygtaktisk chef 2012–13

Flygvapenchef 2014–15

Överbefälhavare 2015–

Källa: Försvarsmakten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.