Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 20:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ob-sparkar-hog-militar-efter-kritiskt-uttalande-om-forsvaret/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

ÖB sparkar hög militär efter kritiskt uttalande om försvaret

ÖB Micael Bydén och generalmajor Anders Brännström.
ÖB Micael Bydén och generalmajor Anders Brännström. Other: TT

Sveriges ÖB Micael Bydén skiljer generalmajor Anders Brännström från sin befattning sedan denne uttalat sig kritiskt om försvaret i en intervju i DN.

– Det var inget jag hade väntat mig, säger Brännström.

Det var den 14 januari som generalmajor Anders Brännström uttalade sig i en artikel i DN. Brännström, som var arméchef under åren 2013–2016, sa då att många förband saknade möjlighet att öva sina soldater samt saknade fordon men också skyddsmateriel och annat vilket gör deras krigsduglighet sämre än vad riksdagen hade satt upp som målsättning.

– Man kanske lyckas mobilisera, men krigsdugligheten blir inte tillräckligt hög. Det är ingen militär hemlighet, det är jag övertygad om att en potentiell angripare räknat ut. Men det gäller ju att politikerna och allmänheten fattar det också, sa Anders Brännström i intervjun med DN:s Mikael Holmström.

Också försvarsminister Peter Hultqvist uttryckte sig kritiskt när det gällde det svenska försvarets förmåga: 

– Vi har en resa att göra för att komma i kapp på alla de där områdena, sa Hultqvist i artikeln.

Brännström har också uttryckt kritik i en debattartikel i Svenska Dagbladet som han skrev tillsammans med två ledamöter i Krigsvetenskapsakademin där också han själv är ledamot. 

I den artikeln skrev Brännström, överste Bo Hugemark och överste Jan Mörtberg, att Sverige bör ägna sig åt att förbereda sig för hur ett angrepp ska mötas i samarbete med andra och inte åt ”ändlösa och fruktlösa diskussioner om sannolika angrepp”.

På fredagseftermiddagen kallades Anders Brännström upp till ÖB Micael Bydén:

– Där fick jag veta att jag sparkas som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning där jag från och med årsskiftet arbetat med bland annat hållbarhetsfrågor och ledningsfrågor, säger Anders Brännström.

Varför fick du gå?

– Det var på grund av uttalandena i DN och debattartikeln. Det var väldigt tydligt.

Hade du kunnat tänka dig att din kritik skulle få sådana följder?

– Nej, det hade jag inte. Det jag sa i intervjun kan sammanfattas i tre punkter: Det var sanningen, det var inga hemligheter och jag gjorde det av omtanke om försvaret.

– Att se till att vårt försvar blir så bra som möjligt är något som har väglett mig hela mitt liv.

Samtidigt som Anders Brännström omedelbart fick gå från sin tjänst har han inte avskedats ur Försvarsmakten. När han talade med DN i samband med artikeln var han noga med att inte uttala sig i sin egenskap som generalmajor i ledningsstaben utan som ledamot i Krigsvetenskapsakademin.

DN har sökt ÖB Micael Bydén för en kommentar men han har ännu inte återkommit. Men i en intervju i Hudiksvalls Tidning strax efter det att DN publicerat intervjun med Anders Brännström säger ÖB:

”Det jag vänder mig väldigt mycket emot i artikeln är uttrycket ’chanslösa’, det är inte min personal som säger så. Vi kommer att göra allt vad vi kan oavsett vilket hot vi har att möta”.

Brännström själv använde inte ordet ”chanslösa” men svarade så här på DN:s fråga ”Man är chanslös?”:

– Ja, det är en slutsats du skulle kunna dra. Att gå i strid mot en kvalificerad motståndare, att gå döden till mötes i värsta fall, om man inte ens övat ihop – det kan inte bli bra.

Sent på fredagskvällen förklarade ÖB Micael Bydén i en blogg varför han inte lät  Anders Brännström fortsätta med sitt jobb: 

”Han kommer inte att få jobbet som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning. Anledningen till det är en förtroendefråga. Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen.”

”Jag har haft en kontinuerlig dialog med Anders Brännström sedan jag tillträdde som överbefälhavare i oktober 2015. Det finns en historik kring händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.