Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

ÖB: Vi gjorde fynd på land

Kanholmsfjärden under ubåtsjakten i oktober förra året. Bakom den lilla stugan skymtar fartyget HMS Visby.
Kanholmsfjärden under ubåtsjakten i oktober förra året. Bakom den lilla stugan skymtar fartyget HMS Visby. Foto: Lotta Härdelin

Under förra höstens ubåtsjakt gjorde försvaret flera fynd av föremål, både i vattnet och på land. Inkräktarna kan också ha haft stöd av personer i land, avslöjar avgående ÖB Sverker Göranson som är ”helt säker” på att Sverige verkligen kränktes.

På torsdag, den 1 oktober, lämnar Sverker Göranson över ämbetet till sin efterträdare Micael Bydén. Inför sin sista arbetsdag svarar ÖB i en DN-intervju på frågor om ubåtsspaningarna i Stockholms skärgård den 17–24 oktober förra året.

– Jag är helt säker på att Sverige kränktes i oktober. Jag är ännu mer övertygad i dag än då. Den slutliga analys som vi nu genomfört är bredare och mycket djupare, säger Sverker Göranson.

Vid en presskonferens tillsammans med statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist den 14 november 2014 sade ÖB att det var ”solklart” att Sverige kränkts. Det avgörande beviset var information från Försvarsmaktens egna sensorer, men vari det bestod var hemligt. Därut­över redo­visades tre observationer, bland annat foton och bottenspår, från vad som angavs vara en trolig mini­ubåt.

Men nya frågor väcktes förra torsdagen i samband att Försvarsmakten lämnade sin slutliga och topphemliga analys av spaningarna till regeringen. Att Sverige kränkts var ”utom allt rimligt tvivel”. Men samtidigt meddelade myndigheten att det avgörande beviset nu fått ”en annan förklaring”. Det skapade spekulationer om att försvarets slutsatser byggt på lösan sand, ­vilket ÖB nu tillbakavisar:

– Det har förändrats men till det bättre på totalen, även om vi har en enskild observation som förändrats, förklarar ÖB.

Exakt vad som fick försvaret att klassa ned den säkra observationen vill han inte gå in på. Han hänvisar till att detta är kvalificerat hemligt inför en inkräktare som han kallar ”avancerad”.

– Vi talar om vår förmåga att försvara oss. På motståndarens sida finns en mycket avancerad operationskonst för att bedriva den här sortens verksamhet. Om jag går längre så riskerar jag att avslöja vad vi själva kan och vad vi har upptäckt, förklarar ÖB.

Han understryker att slutrapporten innehåller 21 andra observationer av verksamhet under vattnet som ÖB säger är ”mycket trovärdiga”.

Till dessa 21 observationer till­kommer vad militära spaningsförband, polisen och säkerhets­polisen upptäckt vid sin spaning på land och på öarna.

– Det är ett antal händelser på marken. Det är både våra egna förband och polisen som bidragit och som vi gemensamt också analyserat. När vi tittar tillbaka på ubåtskommissioner och tidigare utredningar så har vi aldrig haft så mycket och så brett underlag i samma operation.

På land – det betyder att under­vattensoperationer haft understöd av personer på land?

– Ja, det finns ett antal händelser på land. De kan i teorin hänga ihop. Men jag går inte in på detaljer, säger ÖB som också avslöjar att man gjort flera fynd av mystiska föremål.

– Vi har också gjort fynd både på land och i vatten. De kan inte knytas till främmande makt, men det är möjligt att de används av främmande makt. Men jag går inte in på vad det är, därför om det är någon främmande makt som placerat dem så ska de inte veta vad eller var vi hittat dem.

ÖB understryker också att det finns observationer både före och efter ubåtsspaningarna 17–24 oktober:

– Det är viktigt för allmänheten att veta att det inte bara var i oktober 2014 det kom in observationer. Vi får rapporter och vi hittar saker som vi lägger in i en bredare bedömning av vad som pågår kontinuerligt.

Är ubåtskränkningar en del av en allmän upptrappning av säkerhetsläget?

– Det kan ses i mönstret av ett försämrat läge i närområdet. Men det är inte samma sak som att peka ut en nation. Det kan vi inte, och det ska vi inte heller göra för vi har inte förutsättningar just nu att nationsbestämma.

Har du något råd till din efter­trädare?

– Var dig själv och ställ inte krav på din omgivning som du inte lever upp till själv.

Närmast ska Sverker Göranson göra en jordenruntresa med sin hustru, och därefter ska han bli konsult i  ­ledarskap.

– Min prioritet nummer ett är att återigen ta befälet över min egen tid, för det har jag inte haft på väldigt många år.

Bild i text: Paul Hansen

Fakta. Sverker Göranson

Sveriges överbefälhavare sedan 25 mars 2009. Avgår 1 oktober 2014.

Familj: Hustrun Ann, chef för flera barnmorskemottagningar. Två vuxna barn.

Född: 1954, uppvuxen i Kristianstad, pansarofficer.

Lön: 141.000 kronor per månad.

Nystartat företag: Sverker Göranson AB som ska ägna sig åt ledarskapsrådgivning till höga chefer i  statlig och privat tjänst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.