Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

ÖB: Vi planerar för att en kris kan inträffa

Försvaret på Gotland har under fyra år övat för att möta en rysk maktdemonstration i de baltiska staterna, kan DN avslöja. I scenariot agerar Ryssland för att skydda den rysktalande befolkningen.
ÖB Sverker Göranson bekräftar att Försvarsmakten planerar för att en sådan kris skulle kunna inträffa.

Överbefälhavaren Sverker Göranson redogjorde i en artikel på DN Debatt i går hur han ser på diskussionen om försvaret efter krisen på Krimhalvön i Ukraina. Han varnar för kortsiktiga beslut om att placera militär kraft på Gotland. Däremot vill han inte tona ner öns betydelse.

– Tvärtom. Gotland kommer i alla militärscenarier att vara oerhört viktigt, säger han.

Efter nedrustningen av försvaret under de senaste åren finns på ­landets största ö bara en flygbas, F17 G, där Jas Gripen-plan stationeras när incidentberedskapen höjs i området. På marken finns också 14 stridsvagnar som står i ett förråd.

Trots nedrustningen på Gotland har hemvärnet, som är en allt viktigare del av försvaret, sedan 2010 övat för att öns östra delar skulle kunna dras in i en konflikt.

Det scenario som målas upp är att delar av den rysktalande befolkningen i Estland (kallat Gestland i övningen) och Lettland (Tungland) hamnar i konflikt med majoritetsbefolkningen och begär skydd av Ryssland. Senaste övningen ägde rum i februari.

– Sådana scenarier finns med i olika dimensioner av vår försvarsplanering, även om det finns väldigt stora skillnader mellan de baltiska länderna och hur det ser ut mellan Ryssland och Ukraina, säger Sverker Göranson.

Enligt försvarets övningar, som kommer från Försvarshögskolans experter på strategisk planering, skulle i en förlängning hamnen i Slite, en av Gotlands östligaste punkter, kunna dras in i konflikten. Här byggdes hamnen ut när den ryska gasledningen lades på Östersjöns botten 2009, för att större fartyg skulle kunna lägga till. Hamnen lämnades därefter över till Gotlands kommun. Betalade projektet, som kostade 100 miljoner kronor, gjorde det rysk-tyska gasledningsprojektet North Stream.

Enligt dokument DN tagit del av övar försvaret för att ett ryskt Mistral­fartyg med helikoptrar skulle gå in i Slite hamn för att säkra ryska intressen i området. Bara drygt två kilometer utanför den svenska sjögränsen ligger den ryska gasledningen på Östersjöns botten.

– Man kan alltid diskutera sannolikheten i olika scenarier. Det viktiga är att bestämma sig om det är en möjlig händelseutvecklig? Är svaret på den frågan ja, då måste vi också titta på vilka åtgärder vi skulle vidta, säger Sverker Göranson.

Även i samarbete med andra länder har försvaret övat för liknande händelsescenarier där Ryssland (som kallas Jeltland i övningarna) ingriper för att skydda den rysktalande befolkningen i de baltiska länderna. Det berättar rikshemvärnschefen Roland Ekenberg som ansvarar för drygt 20 000 hemvärnssoldater och är direkt underställd ÖB.

– Scenarierna har sin grund i Försvarshögskolan som under en lång rad av år har genomfört en stor stabstjänstövning. Den har också internationellt inslag. Huvuddelen av scenarierna har tagits därifrån.

Gotland skulle i en sådan situation kunna bli ett så kallat brohuvud. Det innebär att både försvarsalliansen Nato och Ryssland skulle vilja behärska ön för att kunna placera styrkor där.

– Den som behärskar Gotland behärskar Östersjön. Det är en sanning som gäller historiskt och även i dag, säger Roland Ekenberg.

Trots att försvarsledningens betoning av Gotlands strategiska betydelse fortsätter ÖB att avvisa påståenden från bland andra vice statsminister Jan Björklund (FP) om att Krimkrisen innebär ett doktrinskifte i svensk försvarspolitik. Folkpartiet vill ha styrkor på Gotland, något som diskuteras i den parlamentariska försvarsberedningen som fått förlängd tid för sitt arbete till den 15 maj.

– En modern försvarsmakt är operativt rörlig. Sedan ska vi över tiden se till att de är också på Gotland, säger Sverker Göranson.

Men är det inte en stor nackdel att behöva transportera dit trupper?
– Det viktigaste är att vi har förband som är rörliga och har tillräcklig operativ effekt.

För att stridskrafter ska kunna flyttas snabbt har försvaret, som ÖB skriver i gårdagens debattartikel, ”en god överblick över närområdet genom våra sensorsystem”. Förutom två Jas Gripen-plan som sattes in förra veckan meddelade ÖB att även fartyg satts in för patrullering för ökad underrättelseinhämtning.

– Vi har mycket god kontroll på händelseutvecklingen, säger Sverker Göranson.

Fakta. Övningarna

Scenario 1, från övningen Geltic Bear 2010:
”Det råder ett spänt läge i Gestland (Estland, DN:s anmärkning). Relationerna mellan den myskspråkiga (ryskspråkiga) delen av befolkningen och den gestniska (estniska) har under en längre tid varit ansträngd. Under det senaste året har motsättningarna mellan folkgrupperna eskalerat till kra­valler.”
”Motsvarande utveckling pågår nu i Tungland (Lettland).”
”Sovjetunionen (Ryssland) har begärt att olika delar av den myskspråkiga delen av befolkningen ska skyddas.” Övningen leder till en begäran om att Natos snabbinsatsstyrka ska sättas in för att skydda ländernas integritet. Gotland dras då in i konflikten.

Scenario 2, från övningen Geltic Bear 2013:
”Spänningen i och kring Östersjön har från ett spänt läge övergått till att bli kritiskt.”
”Jeltland (Ryssland, DN:s anmärkning) har framställt krav på Sverige för att få utöka sin hamnverksamhet i Slite på Gotland. Sverige har kraftigt avvisat dessa krav.”
”Jeltland har kraftigt ökat sina säkerhetspolitiska ambitioner i Östersjön för att säkra sin export av gas till Euroland (EU).” Övningen leder till att Slite hamn dras in när ett ryskt helikopterbärande Mistral­fartyg lägger till för att försvara ryska intressen i området.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.