Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Obama kommer till Sverige

USA:s president Obama ställer in ett planerat möte med president Putin i september och åker i stället till Sverige, tillkännager Vita huset. Besöket bekräftas av svenska UD.

President Obama kommer att besöka Sverige den 4–5 september, enligt Utrikesdepartementet.

– Han kommer att ha möte med Fredrik Reinfeldt, bland annat, säger statsministerns pressekreterare Markus Friberg till DN.

Utöver det beskedet är statsrådsberedningen förtegen om detaljerna kring den amerikanske presidentens besök.

– Vi kommer återkomma till program, säger Markus Friberg.

Diskussionerna med Obama kommer att spänna över ett brett fält politiska frågor.

– Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med President Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter. Jag ser fram emot överläggningar kring förutsättningar för handel, behov av reformer och det ekonomiska läget i Europa och världen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Frustrationen både över Rysslands stöd till NSA-läckan Edward Snowden och andra huvudfrågor kring exempelvis mänskliga rättigheter har ökat i de amerikanska leden på sistone. Inte minst finns en irritation över det fortsatta ryska stödet till Syriens diktator Bashar al-Assad.

I en intervju med pratshowstjärnan Jay Leno på tisdagen gjorde president Obama klart vad det är som gör en del av relationerna med Ryssland besvärliga. Samtidigt som han var tacksam för det stöd som Ryssland ger till de amerikanska trupperna i Afghanistan noterade han:

– Att det finns tillfällen då de återfaller till ett tänkande från kalla kriget och en kalla kriget-mentalitet, sa presidenten.

Enligt ett uttalande från Vita huset har presidenten beslutat att skjuta upp toppmötet mellan de båda ledarna efter att ha dragit slutsatsen att det inte gjorts tillräckliga framsteg på den ”bilaterala agendan” för att ett möte ska bli meningsfullt.

Obama kommer fortfarande att delta i den så kallade G20-gruppens ekonomiska toppmöte i Sankt Petersburg i Ryssland den 5–6 september, något han bekräftade under en intervju i en amerikansk tv-show i tisdags kväll. Men därutöver kommer han alltså inte att ha något  möte på tu man hand med den ryska statschefen. En dagslång träff de båda emellan har varit planerad i flera månader.

Besöket i Sverige sker just före G20-mötet.

– Sverige har varit en viktig samarbetspartner för USA i frågor om ren energi och kommer att vara en del av ett amerikanskt handelsavtal som just nu förhandlas fram med EU, säger Vita husets biträdande nationella rådgivare Ren Rhodes till AP, enligt SVT.

Obamas officiella besök blir andra gången som en sittande amerikansk president besöker Sverige. Senaste besöket gjordes av George W Bush i Göteborg 2001. Något som utrikesminister Carl Bildt noterar i ett twittermeddelande:

"Vi välkomnar president Obama till Sverige den 4 september. Märkligt nog så blir detta det första bilaterala besöket som en amerikansk president gör i Sverige."

Sverige hyllas i pressmeddelandet från Vita huset bland annat för att öppna för mer världshandel och investeringsmöjligheter samt att landet är pådrivande när det gäller utvecklingen av ny, ren teknik och stödet till en hållbar miljöpolitik.

"Sverige har en nyckelroll när det gäller ledarskap på den internationella scenen, bland annat då det gäller att öppna nya marknader och möjligheter att investera", skriver Vita huset och nämner bland annat miljöfrågorna som exempel.

Fakta:Amerikanska presidentbesök

Barack Obama blir den andre sittande presidenten i USA som besöker Sverige. Det enda tidigare besöket skedde i juni 2001, då George W. Bush besökte EU-toppmötet i Göteborg. Obamas besök är det första som sker på bilateral grund.

Obamas besök är planerat till den 4—5 september innan han fortsätter till G20-mötet i S:t Petersburg. Under sin presidenttid har Obama tidigare besökt Norden. 2009 var han både i Köpenhamn och Oslo.

Till den danska huvudstaden kom han i ett misslyckat försök att få Internationella olympiska kommittén att bevilja Chicago sommar-OS 2016. Någon månad senare åkte han till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. Därefter deltog han i det stora klimatmötet i Danmark.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.