Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Odenberg på DN Debatt: Avgångskrav på Hultqvist illa underbyggt

Flyttat fokus i frågan om misstroende är varken bra för landet eller för alliansens säkerhetspolitiska trovärdighet, skriver Mikael Odenberg på DN Debatt.
Flyttat fokus i frågan om misstroende är varken bra för landet eller för alliansens säkerhetspolitiska trovärdighet, skriver Mikael Odenberg på DN Debatt. Foto: Magnus Hallgren

Att i spåren av it-skandalen vid Transportstyrelsen kräva försvarsminister Peter Hultqvists avgång var alldeles för illa underbyggt. Konsekvensen av alliansens agerande blir att fokus flyttas från regeringens tillkortakommanden till det politiska spelet, skriver tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) på DN Debatt.

Enligt Odenberg är det främst fyra aspekter som ”sticker i ögonen och som noga måste värderas i konstitutions­utskottets kommande granskning”.

Den första är att näringsdepartementets tjänstemän kände till att Transportstyrelsens generaldirektör ”medvetet bröt mot säkerhetsskyddslagen och annan lagstiftning”, skriver Mikael Odenberg.

Vidare pekar han på att statsminister Stefan Löfven vid sin regeringsbildning 2014 valde att flytta ansvaret för kansliet för krishantering och regeringens krishanteringsråd från statsrådsberedningen till justitie­departementet och den nyinrättade inrikes­ministern. ”Dit flyttade han också frågorna om civil beredskap från försvarsdepartementet, vars departementschef därmed i realiteten redu­cerades från att vara försvarsminister till att bli militärminister.”

Odenberg framhåller att statsministern två månader senare inrättade ett säkerhetspolitiskt råd som under hans ordförandeskap skulle ”mötas regelbundet för att överlägga om Sveriges säkerhets­läge”. Hur är det möjligt att detta råd inte kände till säkerhetsläckan vid Transportstyrelsen? frågar sig den tidigare ministern.

Han menar vidare att regeringen ”uppenbarligen försökt mörklägga skandalen” genom att ”inte tala sanning om orsakerna till att regeringen i januari flyttade bort generaldirektören”.

Odenberg riktar tydlig kritik mot alliansen:

”Genom att skjuta med för grov kaliber spelade alliansen Socialdemokraterna i händerna. Statsministern kunde sparka tillbaka bollen till alliansen. Denna får hoppas att Socialdemokraternas kärlek till makten gör att Stefan Löfven inte vågar ställa kabinettsfråga inför en kommande förtroendeomröstning”, skriver Mikael Odenberg.

”Den största konsekvensen så här långt är dock att hela fokus nu har flyttats från sakfrågan och regeringens tillkortakommanden till det ­politiska spelet. Det är varken bra för landet eller för alliansens säkerhetspolitiska trovärdighet”, hävdar Odenberg i sin debattartikel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.