Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ödesdag för Löfvens regering

Pressuppbåd utanför Rosenbad.
Pressuppbåd utanför Rosenbad. Foto: Magnus Hallgren

Regeringens framtid presenteras under en presskonferens i dag klockan 10.45. Beskedet kom efter att statsministern och ett antal andra ministrar hade ett cirka tre timmar långt möte i Rosenbad på onsdagskvällen. 

Krismötet på onsdagskvällen orsakades av den misstroendeförklaring som väcktes av alliansledarna Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) vid en presskonferens på onsdagsmorgonen. Orsaken är de socialdemokratiska ministrarnas inblandning i säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen.

– Sveriges säkerhet har äventyrats, sa moderatledaren Anna Kinberg Batra. Infrastrukturminister Anna Johansson, som har skyllt på att hon inte fick information från sin sparkade statssekreterare Erik Bromander, har ett stort ansvar för det inträffade.

De borgerliga saknar också förtroende för inrikesminister Anders Ygeman, som har ansvaret för landets inre säkerhet, och försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det kan vara det största svenska säkerhetsläckaget sedan spionen Stig Bergling för 40 år sedan, sa Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Han pekade på att bollen nu ligger hos statsminister Stefan Löfven.

– Vi begär inte att hela regeringen ska avgå. Skulle det vara så att Stefan Löfven anser att regeringen därmed tappat all sin handlingskraft och inte orkar regera Sverige – då får han dra slutsatserna av det, sa Jan Björklund.

Vid krismötet närvarade delar av regeringen, bland andra utrikesminister Margot Wallström (S), civilminister Ardalan Shekarabi (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

– Vi har ingen brådska med det här, sade Odd Guteland, presschef på statsrådsberedningen, på onsdagskvällen till journalister som väntat i timmar utanför regeringskansliet Rosenbad.

Regeringen vill inte ge någon kommentar om vad som sagts på mötet.

– Det har inte varit något regeringssammanträde i dag, det förekommer interna möten varje dag i Rosenbad men det är inget vi kommenterar, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos Stefan Löfven.

På torsdagen kommer regeringen att hålla sitt formella sammanträde.

– Det hålls i vanlig ordning, det brukar väl börja vid 9.30, säger Adriana Haxhimustafa. 

De borgerliga ledarna pekade på att försvarsminister Peter Hultqvist, i likhet med Anders Ygeman, under åtta månader inte fört över informationen till Anna Johansson eller Stefan Löfven.

– Svenska folket förtjänar bättre. Förtroendet är förbrukat, sa Ebba Busch Thor.

Alliansen begärde även att talman Urban Ahlin extra­inkallar riksdagen för att behandla misstroendeförklaringarna. Detta ska enligt riksdagsordningen ske inom de närmaste veckorna.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson meddelade under onsdagsförmiddagen att SD stödjer alliansens misstroendeförklaring.

– Vi sade redan för ett par dagar sedan att det är rimligt att dessa ministrar får gå på ett eller annat sätt. Då gav vi Stefan Löfven en tidsfrist fram till dess att han ska avlägga regeringsförklaringen och då får möjlighet att ommöblera i rege­ringen. Nu kommer detta initiativet från allianspartierna och då är det klart att vi stödjer det, sa Jimmie Åkesson.

Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att fälla de social­demokratiska ministrarna.

– De får rösta precis som de vill, sa Anna Kinberg Batra om att alliansen nu tar stöd av SD.

De borgerliga förnekar att de har något ansvar för det inträffade, trots att utläggningen av it-driften på Transportstyrelsen på entreprenad skedde våren 2014 under den senaste borgerliga regeringen.

– Det är inte outsourcningen som är problemet. Hade man följt den lagstiftning som finns är inte det själva problemet, sa Annie Lööf som var näringsminister 2014.

Det anser dock Vänsterpartiet, som på onsdagen KU-anmälde den dåvarande borgerliga regeringen. V-ledaren Jonas Sjöstedt förklarade samtidigt att han saknar förtroende för Anna Johansson, men anser att Anders Ygeman och Peter Hultqvist ska få sitta kvar.

”V kräver att ansvarig minister Anna Johansson avgår efter skandalen”, skriver Sjöstedt på Twitter.

Senare på kvällen stod det klar att även Socialdemokraterna KU-anmäler den förra regeringen. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.