Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Odlander: ”Inte orolig att åka tillbaka”

I den första intervjun efter de svenska journalisternas frisläppande säger Sveriges ambassadör i Etiopien, Jens Odlander, att han inte är orolig över att åka tillbaka till Etiopien trots den kritik som nu har uttalats mot landet.

Det är tidningen Södermanlands Nyheter som träffat Jens Odlander på en marknad i Gnesta och i dag, måndag, publicerar en intervju med honom. Odlander har hyllats som en hjälte för sina insatser för att på plats i Etiopien få Martin Schibbye och Johan Persson fria.

När han träffar tidningens reporter säger han att de senaste månaderna varit påfrestande:

– De här månaderna har varit väldigt, väldigt krävande, särskilt den sista tiden efter premiärminister Meles Zenawis död då vi inte riktigt visste hur det skulle bli, om löftet om benådning kvarstod, säger han.

Löftet om att svenskarnas skulle släppas i september gavs till utrikesminister Carl Bildt redan i maj. Men i och med Zenawis hastiga bortgång var det ingen som längre visste om detta löfte fortfarande skulle infrias.

Jens Odlander kommenterar den tysta diplomatin som han anser ha varit både verkningsfull och nödvändig när det gäller fallet med de två gripna och sedan fängslade svenskarna.

– Skälet att vi inte talat om allt för media har naturligtvis varit för att inte ytterligare förvärra situationen och reta upp Etiopiens regering. Det har varit nödvändigt för att lyckas med uppdraget, säger han till Södermanlands Nyheter.

Han är dock inte orolig för att det fortsatta arbetet som ambassadör i Etiopien ska bli lidande av den kritik som uttalats mot landet sedan Martin Schibbye och Johan Persson kommit tillbaka till Sverige.

– Jag tror inte det innebär några större risker för min del. Jag känner mig absolut inte rädd på något vis utan tycker mest det ska bli spännande att se vad etiopisk media skrivit om fallet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.