Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

OECD: Sverige måste förbättra psykvården

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson. Foto: TT

Sverige gör inte tillräckligt för att hjälpa personer som lider av psykisk ohälsa. Det skriver OECD i en ny rapport som bland annat kritiserar tillgången på specialistvård.

I den nya rapporten som presenterades på tisdagen slår OECD fast att det finns flera omfattande problem i medlemsländernas vård av människor med psykisk ohälsa. Även Sverige måste förbättra sin psykiatriska vård enligt OECD.

– Det finns ett stort gap mellan vården som ges till personer som är riktigt allvarligt sjuka och till de som har lindrigare besvär som depression eller ångest. Det är tydligt att de senare får mindre vård än vad de skulle behöva. Där måste Sverige göra mer, säger Emily Hewlett på OECD:s hälsoenhet.

Enligt OECD får bara 15 procent av patienter med lindrigare psykisk ohälsa vård av en specialist. OECD skriver också att det kan finnas finansiella hinder för patienterna som får betala en del av den psykiatriska vården själva.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har tidigare bett OECD utreda psykisk ohälsa i arbetslivet. Han känner igen problemen i den nya rapporten.

– Det är rimlig kritik och stämmer med min egen analys. Vi är inte tillräckligt rustade när det gäller tillgänglighet till vård och gör ofta fel prioriteringar inom primärvården. Sverige och västvärlden har inte hängt med när psykisk ohälsa till stor del ersatt somatiska sjukdomar, säger han.

Sverige sticker också ut eftersom överdödligheten för personer med schizofreni har ökat med 11 procent och med 21 procent för personer med bipolär sjukdom.

I Sverige är överdödligheten för personer med bipolär sjukdom mer än tre gånger så hög som i Danmark.

– Det är möjligt att det beror på att Sverige är väldigt mycket bättre på att samla in data. Men oavsett det så är det tillräckligt uppseendeväckande för att man måste titta närmare på det och fortsätta att förbättra vården, säger Emily Hewlett.

Sverige får däremot ett gott omdöme för sina satsningar på att hjälpa allvarligt sjuka och unga personer.

– På lång sikt är vi på väg åt rätt håll men det tar för lång tid, säger Ulf Kristersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.