Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/oenighet-om-nmrs-symboler-under-rattegangsstarten/

Sverige

Oenighet om NMR:s symboler under rättegångsstarten

Foto: Adam Ihse/TT

Flera personer från nazistiska NMR ställdes på tisdagen inför rätta för våldsamheter i samband med bokmässan i Göteborg 2017. Rättegångens inledning handlade till stor del om huruvida vissa plakat och symboler skulle strykas ur åtalet eller inte. En fråga som enligt åklagaren kan få stor betydelse för hur NMR ska tillåtas demonstrera i framtiden.

Många poliser var på plats, både inne i och utanför rättssalen, när de åtalade tog sig igenom säkerhetskontrollen. Flera av anhängarna till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bar jackor med symbolen tyrrunan.

Totalt har 16 personer åtalats. Sju för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp, en enbart för våldsamt upplopp och åtta för hets mot folkgrupp. Samtliga nekar till brott. 

Det var den andra åtalspunkten som föranledde en del diskussioner under första delen av förhandlingen. Flera av försvarsadvokaterna yrkade på att delar av åtalet – som rör tryckta symboler på kläder samt plakat där kända personer, flera av judisk härkomst, pekats ut som förbrytare – skulle ogillas. Försvarsadvokaterna menade att den typen av frågor rör tryckfrihetslagstiftningen och ska prövas av Justitiekanslern, JK. 

Åklagaren Jonas Martinsson ansåg i sin tur att det inte handlar om att enskilda symboler och tryckta plakat ska prövas utan att händelsen i dess helhet ska ses som hets mot folkgrupp. Han beskriver åtalet som ”principiellt viktigt” eftersom det kan öppna upp för att bredda hur man tolkar brottet hets mot folkgrupp.

– I den meningen att vi har flera olika moment i gärningsbeskrivningen som kanske inte hade utgjort hets mot folkgrupp men tillsamman kan de tolkas så, säger Jonas Martinsson till DN.

– Om det skulle bli fällande domar i det här ärendet får det betydelse för hur NMR och andra liknande organisationer kan demonstrera.

Efter pausen meddelade rätten att man valde att gå på åklagarens linje. Sargon De Basso, som företräder en av de åtalade männen, säger till DN att han inte tycker att ”åklagarens argument håller”.

– Nu har tingsrätten kommit fram till att vi inte kommer att driva saken nu, då får vi pröva saken i samband med dom, säger Sargon De Basso.

Under eftermiddagen presenterades filminspelningar som enligt åklagaren visar hur NMR avviker från den överenskomna rutten. Det är då som marschen, enligt åtalet, övergår till en icke tillståndsgiven demonstration. Delar av filmmaterialet kommer från en inspelning som NMR själva har lagt ut på Youtube. 

Åklagaren framförde sakframställan för var och en av de åtalade, inklusive en 29-årig man som ska ha varit ”anförare” av det våldsamma upploppet. Han ska ha gett order till sköldbärare att ta ett steg framåt vilket ska ha lett till att en grupp journalister trycktes mot en buss. 

I samband med en husrannsakan har polisen, på mannens gård, hittat fanor, sköldar och plakat som liknar de som användes under bokmässan. Detta tyder, enligt åklagaren, på att han hade haft en ledande roll den 30 september 2017. 

29-åringens advokat avböjde efter samråd med sin klient att kommentera den presenterade bevisningen. 

Läs mer: Alla artiklar om Göteborgsregionen  

Tipsa DN:s nya redaktion i Göteborg: goteborg@dn.se