Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ogonvittne-om-gruvskalvet-vi-blev-livradda-och-lyssnade-efter-ambulanser/

Sverige

Vittne om gruvskalvet: ”Vi blev livrädda och lyssnade efter ambulanser”

Ett mycket kraftigt skalv inträffade i LKAB:s gruva i Kiruna natten till måndagen.
Ett mycket kraftigt skalv inträffade i LKAB:s gruva i Kiruna natten till måndagen. Foto: Karin Wesslén/TT

Hos Per Nilsson och Anita Enmark i Kiruna gungade huset så att Per fick hålla sig i dörrkarmen för att inte ramla, och skåpluckorna öppnade sig. 

– Vi blev livrädda och lyssnade efter ambulanser i en timme innan vi förstod att inget allvarligt inträffat, säger Anita Enmark.     

Det händer då och då att det blir gruvskalv, sättningar och ras i Kiruna i samband med gruvbrytningen – men det som inträffade natten mot måndagen var det värsta som Anita Enmark och Per Nilsson upplevt. Och då har de ändå bott nära gruvan i 60 år. 

– Per var uppe och jag låg och sov och vaknade av att hela huset gungade. Han fick hålla sig i dörrkarmarna. Jag hade också den känslan av att det gungade och sprang ned, tordes inte vara kvar där uppe om det skulle komma igen. Man vet inte om det är gruvan eller ett riktigt skalv. Jag har varit med om en jordbävning och vaknat på ett likartat sätt när det var jordbävning på Hawaii, säger Anita Enmark till DN på måndagsförmiddagen.

När så kallade seismiska händelserna inträffar i gruvan väcker de stor rädsla och oro i omgivningen, det är därför de boende lyssnar efter sirener.

– Det är så obehagligt, man börjar lyssna efter ambulanser och så. Det har ju rasat så att folk har dött i närtid. Man blir så rädd, man blir så rädd, hjärtat dunkar. Jag har inte kunnat somna om sedan i natt, fortsätter Anita Enmark. 

Hörs det inga sirener kan man pusta ut, då är risken mindre att folk blivit skadade. Det finns inga uppgifter om personskador i samband med gruvskalvet.

Anita Enmark berättar om en kompis som jobbade på gruvan under en sådan händelse, och som mirakulöst lyckades köra sig i säkerhet medan marken rasade bakom honom. 

– Det här är det värsta sedan ett ras på 1970-talet. Då skakade det så att jag fick för för mig att en bil hade kört in i huset. Trottoaren utanför hade spruckit, och tapeterna inne i huset, berättar Anita Enmark.

Även om huset och lamporna gungade och skåpen öppnade sig verkar det inte ha blivit några andra synliga skador på huset.

– Men man är orolig för el och rör, vad som händer med sånt när det är så stora grejer.

Läs mer: LKAB-gruva utrymd efter kraftigt skalv