Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ohly: Många har hört av sig med stöttande reaktioner

Other: Henrik Montgomery/TT

Lars Ohly har fått många stöttande reaktioner efter sitt avhopp från Vänsterpartiet. Det säger han i en intervju med TV4. Den före detta partiledaren valde att lämna V i protest efter ledningens hantering över anklagelser om sexuella trakasserier. 

Lars Ohly polisanmäldes av en kvinna för sexuellt ofredande efter en partifest i början av oktober förra året. Åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning och ärendet lades ner direkt. 

Ohly har själv gått ut och berättat om händelsen, bland annat i en debattartikel i Svenska Dagbladet, där skriver han att han inte uppfattar att han skulle ha begått något brott. Däremot har han bett om ursäkt för att ha varit ”alltför närgången och efterhängsen” mot kvinnan.

Trots Ohlys avbön och ursäkt över sitt beteende beslutade Vänsterpartiets ledning att stänga av den förra partiledaren under en period och kallade honom även "förövare". Något som fick Ohly att avgå i protest efter 39 år som medlem.

– Partiledningens agerande är helt utan proportioner och utmärks av feghet, säger Lars Ohly till TV4.

Enligt Lars Ohly strider avstängningen mot partiets stadgar. Han är också kritisk till att partiledningen inte har pratat med honom om händelsen innan sitt beslut. Han menar att de gemensamt skulle ha försökt komma fram till en lösning. Ohly är också orolig för att ledningens agerande kan skada såväl partiet som Metoo-rörelsen, som han anser lyfter ett strukturellt problem.

– Metoo är en av de viktigaste rörelserna under min livstid som kan påverka kvinnors möjlighet att leva ett bra liv. I det läget är det viktigt att markera mot anklagelser som strider mot partiets stadgar. Det är oanständigt att göra på det här sättet, säger Lars Ohly i intervjun. 

Samtidigt förnekar han att han känner sig som ett offer för Metoo-kampanjen och vill inte ifrågasätta kvinnans version av händelsen. 

– Eftersom hon kände sig besvärad är det mitt ansvar att be om förlåtelse och jobba med mitt beteende, säger han till TV4.

Efter avhoppet från Vänsterpartiet säger Ohly att många har hört av sig till honom. Mestadels med stöttande reaktioner. 

Lars Ohly är även ifrågasatt i sitt uppdrag som ordförande för Funktionsrätt Sverige, en paraplyorganisation för 41 förbund för funktionshindrades rättigheter. Ohly vidhåller att frågan om hans fortsatta förtroende måste avgöras på organisationens extrakongress som snart ska hållas. Men han kommer kliva av om majoriteten röstar för det. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.