Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

"Ökad hotbild i Sveriges närområde"

Rysslands militära intervention i Ukraina får Socialdemokraterna att varna för en ökad hotbild i Sveriges närområde.
– Putin verkar längta tillbaka till tiden då Ryssland var fruktat, säger Urban Ahlin (S) till DN.

– Det här är en oerhörd provokation och ett väldigt farligt steg av Vladimir Putin. Han och gruppen runt honom verkar drömma sig tillbaka till Rysslands stormaktstid. Självklart påverkar den här utvecklingen hur vi ser på det svenska försvaret, säger Urban Ahlin, som är Socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor.

Ahlin anser att den ryska militärmaktens agerande på Krimhalvön i Ukraina i första hand ska ses som ett politiskt spel, där Putin försöker tvinga fram eftergifter av den nya regeringen i Kiev. 

– Svartahavsflottans bas i Krim är av strategisk betydelse för Ryssland, och Ukrainas nya premiärminister Arsenij Jatsenjuk var 2010 en av mest högljudda motståndarna till att förlänga det dåvarande avtalet. Mycket av det här handlar därför om att Putin vill pressa fram eftergifter, säger Ahlin.

Kan det få konsekvenser för en eventuell hotbild mot Sverige?

– Det finns inget direkt hot mot Sverige i nuläget. Men det är klart att när det ryska parlamentets överhus efter bara några minuters diskussion ger klartecken till en militär intervention i Ukraina, som ändå får räknas som Rysslands broderland, då kan jag se en rad scenarier i vilka Sverige kan dras in i en konflikt i vårt närområde., säger Urban Ahlin.

– Om den militära interventionen motiveras med att skydda etniska ryssar, då blir det lätt att se riskscenarier i länder som Moldavien och även i Baltikum. Det här är farliga nationalistiska tendenser, som kan urarta i krig och konflikter, säger Ahlin.

Försvarsmakten meddelar att Sverige än så länge inte höjt beredskapen, men att man ”följer utvecklingen noga”.

Johan Wiktorin, som är ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien och tidigare överstelöjtnant, tror dock att det svenska försvaret redan vidtagit en del åtgärder i det tysta.

– Underrättelsearbetet går säkert på högvarv. Den ryska aktiviteten i Kaliningradområdet har ökat de senaste dagarna, så jag skulle göra bedömningen att Sverige nu har ökad patrullering av Östersjön, både i luften och till havs, säger han till DN.

Wiktorin tror också att det här kan få stora konsekvenser för svensk försvarspolitik.

– Det här är en vattendelare. Dels ser vi hur Ryssland återigen använder maktmedel för att få som landet vill i konflikter. Dels visar man prov på en militär förmåga att förflytta enheter snabbt över stora avstånd. Och dels använder man sig av en metodik där man motiverar interventionen med skydd av etniska ryssar, vilket även kan användas för att sätta press på länder som Estland och Lettland, säger Johan Wiktorin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.