Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 17:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/okad-provtagning-satter-press-pa-sahlgrenska/

SVERIGE

Ökad provtagning sätter press på Sahlgrenska

Samtliga vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ska under veckan utöka sin provtagningsverksamhet till att omfatta även personer med milda symtom.
Samtliga vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ska under veckan utöka sin provtagningsverksamhet till att omfatta även personer med milda symtom. Foto: Johan Nilsson/TT

Samtliga vårdcentraler i Västra Götalandsregionen ska under veckan utöka sin provtagningsverksamhet. Men det är osäkert om det finns tillräcklig kapacitet för att analysera den ökade mängden prover, enligt testenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Västra Götalandsregionen har tidigare testat omkring 4.000 personer i veckan för covid-19. När samtliga vårdcentraler nu ska utöka provtagningen väntas den siffran kunna fördubblas, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström till DN.

– Vi ser att folk börjar gå tillbaka till jobbet, kanske med förkylningssymtom eller liknande, då är det bra att det finns möjlighet att testa sig så att man kan ta ansvar för att verkligen stanna hemma om man har covid-19, säger hon.

På måndagen skickades omkring 400 covid-tester från den nya patientgruppen till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som tillsammans med Unilabs analyserar proverna från regionen. Men huruvida laboratorierna har möjlighet att hantera den förväntade ökningen är osäkert.

I ett mejl till DN skriver Lars Palmqvist, tillförordnad verksamhetschef på avdelningen för mikrobiologi, att det kan bli problem med kapaciteten, men att de arbetar med en lösning för att kunna skicka en större andel prover till Stockholm för analys.

”Exakt hur detta ska gå till är inte klart men vi håller på att planera för detta just nu” skriver han.

Än så länge har den utökade provtagningen börjat verkställas bland annat på vårdcentralerna i Backa och i Slottsskogen i Göteborg, Sylte i Trollhättan, och i Landvetter. På andra platser kan det dröja till slutet av veckan.

– Det är en successiv ökning av provtagningskapaciteten, vissa vårdcentraler har tält på plats eller provtagning utomhus vid fint väder. Det är ingen order att alla skulle vara på startlinjen på måndag morgon, utan successivt ska man kunna vända sig till sin vårdcentral om man har milda symtom, säger Ann Söderström.

Det nya beskedet kom på fredagen, vilket ställde höga krav på de enskilda vårdcentralerna som ska hantera en större arbetsbörda.

– En del vårdcentraler har kommit igång och tycker att det här är jättebra för de har haft så många som ringt och varit besvikna som inte får provta sig, medan många känner sig stressade och tycker att det var för ont om tid och frågar sig hur de ska klara av det här. Det är därför vi känner att vi får ta det i den takt det går, säger Ann Söderström.

Enligt Monica Radeberg, chefläkare på Närvården, är det än så länge svårt att bedöma hur vårdapparaten kommer klara omställningen.

– Det kan vi inte svara på i nuläget eftersom inte alla är igång ännu, vi vet inte exakt hur stort trycket är från allmänheten. Det är några vårdcentraler som kommit igång där man rapporterat att det är ett stort intresse, och några där det inte varit så många som hört av sig, säger hon.

På tisdagen hade totalt 6.184 fall av covid-19 konstaterats i Västra Götalandsregionen. Chefläkaren säger att det nya sättet att testa kan vara ett effektivt sätt att ta reda på hur många personer som är sjuka i samhället och att minska den allmänna smittspridningen, men också att det är viktigt att rätt personer testar sig.

– Vi försöker vara väldigt tydliga med att det här inte är en allmän screening eller ett antikroppstest utan en provtagning för de som har lindriga symtom.

De som vill testa sig uppmanas att kontakta sin närmaste vårdcentral via telefon eller på internet för att se hur de ska gå tillväga.

Läs också: En svensk spökstad två minuter från den norska gränsen

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt