Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ökad statlig kontroll av privatapoteken

Vid valseger kommer Socialdemokraterna att ge Apoteket AB en särställning.
Vid valseger kommer Socialdemokraterna att ge Apoteket AB en särställning. Foto: Nicklas Thegerström

Den avreglerade apoteksmarknaden stramas upp om det blir S-ledd regering efter valet. I ett förslag som DN tagit del av lovar partiet en särställning för statliga Apoteket AB och hårdare regler för hela branschen.

För fem år sedan öppnade den borgerliga regeringen apoteksmarknaden för privata företag. Regeringspartierna framhåller att tillgängligheten ökat eftersom 368 nya apotek öppnat sedan dess.

Samtidigt visar en färsk rapport från Myndigheten för vårdanalys att över hälften av kunderna inte kunnat få ut sina mediciner på det första apoteket de besökt. Bland kroniskt sjuka som behöver ovanliga läkemedel drabbas ännu fler. Orsaken är att apoteken inte bara blivit fler utan också mindre och därför inte har lika stora lager som förr.

Socialdemokraterna vill strama upp marknaden, men enligt partisekreteraren Carin Jämtin går det dock inte att vrida tillbaka klockan till före avregleringen.

– Vi kan inte köpa tillbaka alla apotek som staten sålt. Det blir för dyrt och krångligt. I stället vill vi reglera den här marknaden med utgångspunkten att läkemedel inte är vilken vara som helst, säger hon.

En central punkt är att statliga Apoteket AB, som i dag har cirka en tredjedel av marknaden, ska få ett utökat samhällsansvar.

– Statens ägarskap ska användas så att Apoteket AB driver kvalitetsutvecklingen i branschen, säger Jämtin.

Här ingår ett utökat samarbete med sjukvården liksom en personal­politik som ger gott om tid för rådgivning i butiken. Dessutom ska Apoteket ta fram en policy för vad man av trovärdighetsskäl inte bör sälja.

För att stärka lönsamheten har många apotek börjat erbjuda annat än läkemedel. Jämtin exemplifierar med bantningspreparat, godis och glass.

Apoteket AB ska fortfarande vara lönsamt men vilka avkastningskrav staten ska ställa vill Social­demokraterna återkomma till.

Farmaceuternas fackförbund har klagat på bristande kompetens­utveckling i privatiseringarnas spår. Även här vill S se hårdare regler för hela branschen.

– Det handlar om patientsäkerhet. Personalen på apoteken är inte vilken yrkesgrupp som helst. Därför vill vi att Läkemedelsverket preciserar vilka krav som ska gälla för kompetensutveckling, säger Lena Hallengren (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.

En annan punkt i S-paketet är krav på hemleverans om det tar mer än 24 timmar att få fram ett läkemedel. För de äldre är tillgängligheten avgörande, enligt Sten Boström på organisationen Pensionärernas riksförbund som stöder förslagen.

– Det handlar om människor som kan ha svårt att röra sig och är beroende av färdtjänsten. För kroniskt sjuka kan det vara akut och livsnödvändigt att få tag i sin medicin i tid, säger han.

Även regeringen är i färd med att justera reglerna för apoteksmarknaden. Bland annat har ett glesbygdsstöd inrättats och systemet för läkemedelssubventioner ses över.

Fakta. Förslagen

1 Särställning för Apoteket AB. Det statliga bolaget ska vara ledande i kvalitets­utveckling.

2 Rätt till hemleverans. Apotek som inte får fram medicinen inom 24 timmar ska vara skyldig att leverera den hem till kunden.

3 Höjda kompetenskrav. Läkemedelsverket ska precisera vilken fortbildning arbetsgivare är skyldiga att ge farmaceuter.

4 Obligatoriskt lagersystem. Alla apotek ska vara skyldiga att ansluta sig ett gemensamt datasystem som visar var en viss medicin finns.

5 Striktare subventionsregler. Möjligheterna för läkemedelsföretag och apotek att kringgå regler i subventionssystemet ska stoppas.

6 Granskning av glesbygden. Socialstyrelsen får i uppdrag att följa utvecklingen för apotek på landsbygden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.