Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/okad-testning-ger-rekordmanga-coronafall-for-femte-veckan-i-rad/

Sverige

Ökad testning ger rekordmånga coronafall för femte veckan i rad

Ett prov för för covid-19 stoppas i ett provrör.
Ett prov för för covid-19 stoppas i ett provrör. Foto: Johan Nilsson/TT

Under vecka 26 bekräftades 7.649 nya fall av covid-19. Det innebär att rekordet för antalet nya fall överstigits för femte veckan i rad. Siffrorna, som internationellt tolkats som ett tecken på en ny coronavåg, är dock enligt Folkhälsomyndigheten framför allt ett resultat av en kraftigt ökad testning.

När Folkhälsomyndighetens nya statistik om det nya coronaviruset publicerades under måndagen stod det klart att ytterligare 30 personer under helgen registrerats som avlidna i covid-19. Det innebär att totalt 5.310 personer med covid-19 har registrerats som avlidna. 

Totalt 67.677 fall av covid-19 har hittills bekräftats i Sverige, en ökning med 7.659 fall på en vecka och den högsta veckosiffran för antalet bekräftade fall hittills. Samma rekord slogs även veckan innan när 7.470 fall bekräftades.

Internationellt har denna kraftiga ökning i antalet bekräftade fall beskrivits som tecken på att Sverige tappat kontroll över spridningen. Under förra veckan pekade Världshälsoorganisationen, WHO, ut Sverige som ett av elva särskilda riskland på grund av den kraftiga ökningen av bekräftade fall, någonting man sedan fick dra tillbaka efter kritik bland annat från Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Enligt Anders Tegnell handlade ökningen om en kraftigt ökad testning.

– Vi kan se på alla andra parametrar vi mäter, att de allvarliga fall vi har minskar och antalet inläggningar på intensivvården är på en väldigt låg nivå. Även dödsfallen börjar gå ner. Det dör inte fler än det brukar göra så här års. Så det här är tyvärr en total feltolkning av den svenska datan, sade han under fredagen till P1 Morgon. 

Senare samma dag kommenterade WHO kritiken och skrev att den relativt sett höga andelen coronafall per 100.000 invånare berodde på den ökade testningen i Sverige. 

”Men det är viktigt att påpeka att andelen positiva svar bland de testade fortsatt är på en stabil nivå på omkring 12-13 procent. Det pekar mot att Sverige fortsatt har en samhällsspridning”, skrev WHO dock. 

Under vecka 25 och 24 testades drygt 60.000 svenskar för covid-19, en kraftig ökning jämfört med veckorna innan men fortfarande en siffra som är lägre än regeringens tidigare ambition om ungefär 100.000 test i veckan. 

Under måndagen intensivvårdades totalt 152 personer med covid-19 i Sverige. Totalt 2.453 personer med covid-19 har hittills behövt intensivvård. 

Läs mer: Tusentals svenskar tros ha fått ptsd av covid-19

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt