Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Okänd Bildt på Fox News

Foto: Skärmdump från Fox News

Tv-kanalen Fox News fortsätter debatten om hur Sverige förfallit av invandringen. En person, som tidigare dömts för våldsbrott, presenterades som ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare” och vittnade på fredagen om problem med kriminalitet i svenska storstäder och förorter.

Men varken Försvarsmakten eller UD känner till honom.

I USA fortsätter debatten efter Donald Trumps uttalanden om Sverige, som grundade sig i ett tv-inslag han sett på sin favoritkanal Fox News. Där beskrevs Sverige som ett land hårt drabbat av kriminalitet och våldtäkter kopplat till invandringen.

På fredagen debatterades frågan i den konservative Fox-profilen Bill O'Reillys program, där Nils Bildt bekräftade Trumps negativa bild av Sverige.

Nils Bildt, som inte bor i Sverige, säger till Fox News att kriminaliteten inte diskuteras ”ärligt och öppet” och att det ”inte går att diskutera invandring i Sverige” samt att de svenska politikerna ”inte har någon som helst plan” för hur integrationen ska gå till.

– Den svenska politiska debatten är helt falsk. Om man inte håller med om den liberala agendan då ses du som en outsider eller tas inte på allvar.

Bildt säger också i intervjun att ”det finns problem med kriminalitet” i de tre storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm och deras förorter och att ”dessa saker inte diskuteras öppet”.

I ett mejl till DN skriver Bildt att han inte har sagt något om brottsligheten i Sverige:

”Jag har inte uttalat mig om brottsligheten i Sverige. Jag har enbart sagt att Sverige har problem och att debatten inte är ärlig eller upplyst.”

Nils Bildt presenterades som ”svensk försvars och nationell säkerhetsrådgivare” av Fox, vilket fått många att höja på ögonbrynen.

Marie Pilsäter på Försvarsmakten känner inte till att Nils Bildt arbetar på myndigheten.

– Vi har ingen talesperson som heter så, säger hon.

Inte heller UD har en tjänsteman med det namnet.

– Det är ingen vi känner till, säger hon.

Foto: Skärmdump från Fox News
Nils Bildt intervjuades av Bill O'Reillys. Foto: Skärmdump från Fox News

Bildt är son till Ridsportsprofilen Sven Tolling och utvandrade från Sverige 1994. År 2003 bytte han namn från Tolling till Bildt och driver numera flera säkerhetsföretag i USA. Hans senast kända adress i svenska register är i Tokyo. Det är oklart om hans företag är verksamma.

Nils Bildt är själv dömd för våldsbrott i USA. Det visar en dom i en distriktsdomstol i Virginia, Arlington General District Court [mål nummer GC14002638-00].

DN: Vi ser att du tidigare har dömts för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Detta vill vi gärna ha din kommentar om.

”Jag känner inte till dessa anklagelser och har därför inget att kommentera”, svarar Bildt i ett mejl.

Domen finns publicerade öppet på domstolens webbplats under Nils Bildts tidigare namn Nils Tolling.

Det var den 19 juni 2014 som Bildt greps av polis i Virginia för våld mot tjänsteman och övergrepp i rättssak då han hotat tjänstemannen. Domen fastställdes den 10 november samma år till ett års fängelse. I domen ingick också att Bildt varit berusad på offentlig plats vid händelsen.

Sent på fredagskvällen svensk tid förklarar Nils Bildt i ett kort mejl till DN bakgrunden till att han kallades ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare”:

”Jag deltog i Bill O’Reillys program på Fox News, det var Fox News redaktör som använde den titeln – jag hade själv ingen kontroll över deras val av titel. Jag är en oberoende analytiker baserad i USA”, skriver han.

Donald Trump: Människorna i Sverige förstår att jag har rätt

Johan Wiktorin, försvarsanalytiker med bakgrund på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must har aldrig hört talas om Nils Bildt.

– Han är inte någon expert på nationell säkerhet som är känd i Sverige. Det är en oroväckande trend när vi framställs i amerikanska medier som ett problemland.

Rättelse: Marie Pilsäter kallades av misstag för Marie Pisäter i en tidigare version av den här artikeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.