Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ökande antal unga afghaner lämnar Sverige för Frankrike

Allt fler ensamkommande afghaner som fått utvisningsbesked i Sverige söker i stället asyl på nytt i Frankrike. Enligt Svenska kyrkan i Paris har det skett en markant ökning bara de senaste veckorna, rapporterar Sveriges radio.

Svenska kyrkan i Paris har blivit en samlingspunkt för unga afghaner som efter att ha fått avslag på sin asylansökan i Sverige åker till Frankrike och söker asyl på nytt, vilket DN tidigare rapporterat om. De började komma redan förra året, men de senaste veckorna har tillströmningen ökat kraftigt, uppger Svenska kyrkan.

– Ja absolut. I början var det några stycken, men det ökar ju hela tiden och de senaste veckorna har vi sett en markant ökning, säger kyrkoherde Tanja Kamensky till Sveriges radio.

Tanja Kamenskykan uppskattar att det kommer 40-50 ungdomar dagligen. Vissa har hunnit bli välkända och kan prata bra svenska efter sina år i Sverige. Men det dyker ständigt upp nya ansikten. 

Förra året tog Frankrike emot över 100.000 asylansökningar, varav afghaner var den näst största gruppen. 

Läs mer: ”Ett tält är bättre än att hamna i Afghanistan”

I kyrkan kan de unga afghanerna få hjälp med byråkrati, språkundervisning och praktiska saker som tvätt och dusch – men inte övernattning. Samtidigt oroas personalen över hur de ska klara av tillströmningen av ensamkommande. 

– I nuläget har det blivit väldigt många och vi har inte riktigt kapacitet för det, säger Tanya Kamensky till radion.

I Frankrike går asylprocessen betydligt snabbare än i Sverige. Efter två månader får afghanerna en intervju och efter ytterligare två-tre månader ett beslut. Det spelar heller ingen roll att de har fått avslag i Sverige, enligt diakoniassistenten Sara Brachet på Svenska kyrkan. Många av dem får uppehållstillstånd för ett år, som kan förnyas.

Första halvåret 2017 fick 85 procent av de afghanska medborgarna uppehållstillstånd i Frankrike. I Sverige var siffran under samma period omkring 50 procent. Sedan dess har den sjunkit till omkring 30 procent. 

En ny striktare asyllag är på väg att antas i Frankrike, men den kommer troligen inte beröra de unga afghanerna. 

23-åriga Ali är en av dem som har sökt sig till Svenska kyrkan. Han kom till Paris efter sju år i Sverige och hoppas nu på ett liv i Frankrike. Beslutet om att 9.000 unga afghaner ska få en ny chans i Sverige vågar ingen av dem som han pratat med att lita på, säger han.

– Nej, vi litar inte på det. Det kan vi inte, svarar de en efter en, säger Ali till radion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.