Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 22:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/okat-coronatryck-i-stockholm-och-goteborg-da-kan-ishallar-forvandlas-till-barhus/

SVERIGE

Ökat coronatryck i Stockholm och Göteborg – då kan ishallar förvandlas till bårhus

Trycket på vården kommer att bli mycket hårt. Även bårhusen räknar med ökat tryck.
Trycket på vården kommer att bli mycket hårt. Även bårhusen räknar med ökat tryck. Foto: Jonas Lindstedt

För att skydda riskgrupper och respektera myndigheternas råd att undvika folksamlingar väljer många nu att avboka begravningar.

Samtidigt väntas trycket på bårhusen öka i pandemins spår. Nu utreder kyrkogårdsförvaltningar i Göteborg och Stockholm om ishallar kan användas för att förvara döda i väntan på begravning.

– Vi är inte där än, men vi vill ligga steget före, säger Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg.

Anhöriga som är fast på annan ort, sitter i karantän eller tillhör riskgrupper och vill undvika smitta. Det är tre skäl till att en till två begravningar har avbokats dagligen de senaste två veckorna i Göteborg, berättar begravningschef Katarina Evenseth.

– Vi har god kapacitet när det kommer till kylutrymmen och just nu är det ingen kris. Men om det fortsätter så här och det kommer en större anstormning kommer det inte att räcka. Nu vill vi vara proaktiva och tittar på externa lokaler där man kan förvara de döda i avvaktan på begravning eller kremation, säger hon.

Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg
Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg Foto: Privat

Därför har Göteborgs kyrkogårdsförvaltning, som ansvarar för begravningsverksamheten i staden, tittat på externa lokaler och tagit kontakt med Göteborgs fritidsförvaltning.

– De förfogar över mindre ishallar i Göteborg och vi stämmer av varje vecka. Vi har fått positiv respons. Det handlar om att utreda de tekniska möjligheterna för att förvara döda i deras lokaler.

Idén kommer från en pandemiövning som genomförde 2009 och finns också med i förvaltningens beredskapsplan.

– Vi gick igenom flera olika lösningar då och vet att det inte är gångbart med kylcontainrar. Det skulle inte räcka så långt och sedan finns etiska aspekter och säkerhet att ta hänsyn till. På ishallarna finns oftast redan lås och larm. De bommar ändå igen för säsongen nu.

Även Stockholms stad tittar på denna typ av åtgärder i händelse av ett alltför stort tryck på bårhusen. Men Göran Höglund, tillförordnad förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen, säger att det inte är något som är aktuellt just nu.

– Det står i våra gamla beredskapsplaner att vi har rätt att rekvirera ishallar. Vi har hört oss för med idrottsförvaltningen för att kunna vara förberedda om det skulle behövas även om det är osannolikt. Om vi skulle få lika många dödsfall i Stockholm som i går, och något mer, och om det skulle pågå varje dag i en månad, då kanske det skulle bli aktuellt, säger han.

Precis som i Göteborg har många i Stockholm valt att avboka begravningar. Toppnoteringen var 14 inställda begravningar i måndags.

– Det varierar lite från dag till dag. I övrigt är allt öppet som vanligt och vi har inte ändrat våra rutiner, säger Göran Höglund.

I Göteborg tittar man nu på möjligheten att ha flera begravningsceremonier utomhus. Man har också sedan tidigare livestreamat begravningar för att anhöriga ska kunna vara med.

– Vi är öppna för alla lösningar. Det är kristider, vi måste vara pragmatiska, säger Katarina Evenseth, begravningschef i Göteborg.

Läs också: Senaste nytt om coronakrisen

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt