Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ökat hot från extremister

Demokratiminister Birgitta Ohlsson.
Demokratiminister Birgitta Ohlsson. Foto: Julio C Saint' Just

Våldshot från vänster- och högerextremister väntas öka valåret 2014. Islamister kan fortfarande slå till med våld. Och den framväxande antimuslimska rörelsen kan bli nästa extrema våldshot i samhället, tror regeringens utredare.

Utredaren varnar i rapporten ”Våldsbejakande extremism i Sverige” regeringen för den så kallade counter jihad–rörelsen. I Sverige är miljön mycket liten och har ännu inte förespråkat våld, men det kan ändras enligt Doris Högne Rydheim, rektor vid Polishögskolan och tidigare vid Säpo.

– Vi måste hålla ögonen på den här gruppen.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP), som på fredagen tog emot rapporten, håller med:

– Absolut, vi vet inte hur morgondagens extremister ser ut.

Den starkt antimuslimska rörelsen har förgrenat sig från andra europeiska länder till Sverige. Mest känt är English Defence League, som fått ett systersällskap i Swedish Defence League (SDL). I korthet anser rörelsens anhängare att islam är på väg att överta Europa och skapa ett ”Eurabia”.

En SDL–medlem gick i december in på Expressen/GT:s redaktion i Göteborg och framförde hot i protest mot tidningens rapportering.

Grupperingen har likheter med vit makt–rörelsen, men är inte sällan starkt Israelvänlig. Anders Behring Breiviks manifest präglades av ”counter jihad”–argument och har använts som exempel på att dessa kan omsättas i våldshandlingar. Breivik har dock senare tagit avstånd från rörelsen.

De vänster– och högerextrema gruppernas storlek, förmåga och avsikter har i princip varit konstanta på senare år enligt utredaren. Men ett supervalår som 2014, med både EU– och riksdagsval, väntas deras hot öka mot folkvalda, myndigheter och enskilda.

Trots den högerextrema attacken mot en demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm nyligen tycker Högne Rydheim inte att gemene man behöver vara orolig.

Ohlsson manar till vaksamhet — men också till deltagande i demonstrationer och valmöten:

– Det är fullständigt livsfarligt om vi får ett samhälle där människor börjar censurera sina demokratiska värderingar.

När det gäller den våldsbejakande islamistiska extremismen ses Sverige numera som ett önskvärt mål för attentat. Enligt Säpos bedömningar finns det en risk för att attentatshotet kan leda till att allmänheten kommer till skada.

Hotet anses också större nu med tanke på att 2014 är ett valår.

Enligt Säpo kommer hotet främst från personer som rest utomlands, främst till Syrien, för att delta i strid eller tränas för strid.

Minst 75 personer har, enligt rapporten rest just till Syrien med den avsikten.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.