Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ökat intresse för simskola bland vuxna

Simläraren Linnea Lindahl lär eleverna Yasin Alizada, Alphonse Kacou Junior, Najib Alizada och Raj Kumar Mohanasundaram hur de ska använda flytkorven på Flatenbadet i södra Stockholm.
Simläraren Linnea Lindahl lär eleverna Yasin Alizada, Alphonse Kacou Junior, Najib Alizada och Raj Kumar Mohanasundaram hur de ska använda flytkorven på Flatenbadet i södra Stockholm. Foto: Nicklas Thegerström

Cirka två miljoner svenskar kan inte simma. På senare år har simskolor för vuxna blivit vanligare.

– Det är inte längre lika skämmigt att inte kunna simma som vuxen, säger Anders Wernesten, Svenska Livräddningssällskapet.

Det är molnigt och lite blåsigt när simgruppen med vuxna simmare, från 14 år och uppåt, samlas till sin första lektion vid Flatenbadet i södra Stockholm.

26-årige Raj Kumar Mohanasundaram som kommit till Sverige från Indien som student har länge tänkt lära sig simma.

– I tre fyra år har jag tänkt anmäla mig till simundervisning. Det är aldrig försent, hoppas jag, säger Raj Kumar Mohanasundaram.

Varje år slås nya dystra rekord i drunkningar. Så tycks även bli fallet i år med 61 drunkningar första halvåret, 21 fler än under samma period 2015, enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet. Män är överrepresenterade.

– Åtta av tio av de som drunknar är män, i alla åldrar, säger Anders Wernesten, ansvarig för statistik och säkerhetsfrågor på Svenska Livräddningssällskapet.

Hur kommer det sig?

– Män tar större risker. Om alla betedde sig som kvinnor vid vatten skulle drunkningsolyckorna minska.

Kunskapen om vuxnas simkunnighet bygger bland annat på enkätundersökningar från Svenska Livräddningssällskapet. Den senaste utfördes 2012, då 1 500 vuxna svarade på frågor om sin simförmåga.

– Överfört till hela befolkningen visade den att cirka 2 miljoner vuxna inte kunde simma. Och av dem som säger att de kan simma, så uppger många att det var för många år sedan.

Simskolor för vuxna har blivit vanligare. Svenska Livräddningssällskapet erbjuder tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gratis simskolor runt om i landet. I år ordnas 250 gratissimskolor för vuxna. Efterfrågan är stor, och kurserna fylls upp snabbt.

– Tidigare var det pinsamt som vuxen att inte kunna simma, men om man är en av två miljoner så är det inte lika skämmigt, säger Anders Wernesten.

I Flatenbadet är det Stockholms stad som i samarbete med lokala simklubbar ordnar gratis simskola.Vissa av kurserna riktar sig till vuxna.

– Staden gör det här för att rädda liv. Syftet är inte att man ska simma fort och snyggt. Om du ramlar i vattnet ska du kunna simma tillbaka till kanten. Steg två är att kunna rädda någon annans liv, säger Stellan Nilsson, projektledare vid idrottsförvaltningen i Stockholms stad.

Simlärarna från simklubben Neptun har våtdräkter. De sex eleverna förses med så kallade flytkorvar i olika färger. Simläraren Linnéa Lindahl backar några meter från gruppen.

– Nu lägger ni korven framför er. Ni lägger er på den och tar er fram till mig på något sätt, instruerar hon.

Ett intensivt plaskande sätter i gång. De flesta i gruppen tycks ha viss vattenvana, och instruktionerna går raskt över till bentag. På kanten sitter Julia Isaksson och Jeanette Clamfors som kommit med var sin grupp ensamkommande ungdomar.

– Vi har letat simskolor, men de finns oftast bara för bebisar. Det här är så bra! säger Julia Isaksson.

Fakta.Simkunnighet

Simkunnig är den som klarar att ramla i vattnet, få huvudet under, och efter att ha tagit sig upp till ytan klarar att simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

61 personer omkom under januari-juni i drunkningsolyckor. 54 var män.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.