Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/okat-stod-for-s-under-coronakrisens-inledning/

Sverige

Ökat stöd för S under coronakrisens inledning

Foto: Alexander Mahmoud, Grafik: DN

Socialdemokraterna får ett lyft i opinionen i en mätning från DN/Ipsos. Ett väljarstöd på 25 procent innebär ett positivt trendbrott för partiet som nu åter är större än SD.

– Hela den politiska dagordningen har förändrats, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

DN/Ipsos mätning inleddes den 10 mars, dagen innan Världshälsoorganisationen WHO klassade smittan som en pandemi. När undersökningen avslutades den 22 mars hade 21 personer avlidit i Sverige i sviterna av sjukdomen covid-19. Under tiden däremellan förbjöd regeringen folksamlingar över 500 personer, universitet och gymnasier gick över till distansundervisning och varslen från krisande företag ökade i snabb takt.

Den svenska regeringen har valt att inte gå lika långt som en del andra länder men Socialdemokraterna straffas inte för det av väljarna. Tvärtom noterar partiet en uppgång på drygt 2 procentenheter till 25 procent sedan februari. Det betyder att partiets negativa trend bryts, efter ett drygt år med mestadels sjunkande stöd.

En enstaka mätning ska tolkas med försiktighet, men den samlade bilden gör att man enligt Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring kan tala om en uppgång. 

– Det har skett en total perspektivförskjutning i politiken. Nu handlar hela dagordningen om smittskydd, sjukvård, ekonomi och jobb. Sådant som lag och ordning och invandring är förstås fortsatt viktiga men uppfattas troligen vara av underordnad betydelse i nuläget, säger Nicklas Källebring.

Ewa Stenberg: Nu prövas Stefan Löfvens starka samhälle

Han pekar också på att regerande partier brukar gynnas i kriser så länge de inte gör bort sig fullständigt. Det finns en tendens att i sådana lägen sluta upp bakom regeringen. Det är också den signalen som oppositionen har skickat. En slags borgfred har uppstått där samarbete prioriteras före konfrontation.

– Väljarna förväntar sig att politikerna ska samarbeta för landets bästa. Den som söker konflikt kommer troligen att förlora på det, säger Nicklas Källebring.

Ewa Stenberg: Blir krisen djupare kan vi få en samlingsregering

En annan faktor som talar till Socialdemokraternas fördel är att partiet fortfarande åtnjuter ett relativt starkt förtroende i sjukvårdfrågor, även om det har fallit på senare år. Men Nicklas Källebring påpekar att krisen kommer att pågå länge och väljarnas betyg på statsminister Stefan Löfvens parti kan ändras beroende på hur saker och ting utvecklas. 

I samband med terrordådet på Drottninggatan stärkte Stefan Löfven sina aktier i befolkningens ögon

Stefan Löfvens förtroendesiffror har varit dalande på sistone och han har fått se sig passerad av både Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD). DN/Ipsos mätning avslutades före statsministerns tal till nationen på tv i söndagskväll, så någon effekt av det finns inte med i resultaten. 

– I samband med terrordådet på Drottninggatan stärkte Stefan Löfven sina aktier i befolkningens ögon. Det är inte orimligt att han kan göra det även nu så länge han förmår fylla rollen som statsman så som förväntas av honom, säger Nicklas Källebring.

Socialdemokraterna vinner enligt Nicklas Källebring väljare från såväl M, KD och SD som samarbetspartierna C och L. Det enda parti man fortsätter att tappa till är V, även om väljarströmmen är liten. Därmed ökar V för fjärde månaden i rad, till 12 procent. Det är dock långt kvar till de rekordnivåer som partiet nådde under Gudrum Schymans ledning för ett par decennier sedan.

Även M är inne i en positiv trend, från 16 procent i december till 19 i mars. Det betyder att man nästan är tillbaka i nivå med valresultatet 2018.

För SD håller en svagt negativ trend i sig. Sedan november har Jimmie Åkessons parti backat från 25 till 22 procent och man har därmed tappat positionen som största parti till S, enligt DN/Ipsos.

För övriga partier sker inga stora rörelser. MP och L ligger kvar i närheten av spärren (4 respektive 5 procent), C och KD något högre (7 respektive 6).