Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ökat stöd till solceller tas emot med skepsis

Statsminister Stefan Löfven, biståndsminister Isabella Lövin och miljöminister Åsa Romson presenterade regeringens satsning på sol­celler på ett solcellstak i frihamnen i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven, biståndsminister Isabella Lövin och miljöminister Åsa Romson presenterade regeringens satsning på sol­celler på ett solcellstak i frihamnen i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg TT

Regeringen ökar stödet till solceller med förhoppningen att utbyggnaden ska ta fart på allvar. Men solcellsbranschen är skeptisk till om stödet behövs och vill hellre se en strategi för att bidragen tas bort.

Regeringen släppte på onsdagen ytterligare en del ur höstbudgeten som ska presenteras på måndag. Den här gången är det klimatet som står i fokus och den största satsningen handlar om stöd till solcellsanläggningar. Nästa år skjuter regeringen till 225 miljoner kronor extra i investeringsstöd till solceller, och därefter höjs stödet till 390 miljoner per år.

Enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) är det många villa­ägare, företag och bostadsrättsföreningar som är intresserade av att investera i solcellsanläggningar.

– Därför är det här en bra katalysator för att få det arbetet att snabbas upp, säger Åsa Romson.

Investeringsstödet för solcellsanläggningar är max 30 procent för företag och 20 procent för övriga. Intresset har länge varit betydligt större än vad det finns pengar till och i dag står 4 300 hushåll och före­tag i kö för stödet.

Ändå möter inte regeringens nya pengar något större jubel från branschen. Flera bedömare som DN har pratat med säger att de inte tycker att stödet behövs längre, bland annat beroende på att priset på solceller har minskat kraftigt.

– Det är bra med pengar så att man betar av kön till investeringsbidragen, men branschen vill hellre se att bidragen trappas ner. Vi skulle vilja att regeringen tillsammans med oss gjorde upp en strategi för att helt ta bort bidragen på sikt, säger Johan Lindahl, forskare och svensk representant i internationella energiorganets solcellsgrupp IEA-PVPS.

En planerad avtrappning är att föredra framför ett plötsligt stopp, säger han och jämför med när bidragen till solvärme togs bort med kort varsel.

– Då blev det ett stort plötsligt tapp för hela branschen och det är inte bra, säger Johan Lindahl som hellre hade sett att den kommande beskattningen av solel togs bort.

Regeringens satsning på sol­celler finansieras i först hand genom skatte­höjningar på bensin och diesel. Från och med årsskiftet höjs skatten på bensin med 48 öre per liter och på diesel med 53 öre. Enligt beräkningarna ger det cirka fyra miljarder extra till statskassan.

Pengarna ska också räcka till bland annat satsningar på järnväg, kollektivtrafik och en förlängd supermiljöbilspremie.

Bilpremien kommer dock att styras om så att i första hand rena elbilar gynnas medan mindre pengar går till laddhybrider. Samtidigt sänks nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, gasbilar och laddhybrider från 16 000 kronor till 10 000 kronor.

Fakta. Skatt på solceller

Förslaget att beskatta stora solcells­anläggningar ligger kvar. Gränsen går vid anläggningar på 255 kw, motsvarande 1 600 kvadratmeter. Det ursprungliga förslaget låg på 144 kilowatt, men massiv kritik efter att DN skrivit om planerna gjorde att gränsen höjdes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.